Среброто поскъпна със 70% за година


Среброто поскъпна със 70% за година
Снимка: iStock/Guliver

4122

Макар среброто често да остава в сянката на златото, през последната година, ценният метал постигна ръст в цената от над 70%, като анализаторите очакват поскъпването да продължи в резултат на отварянето на глобалната икономика.

Търсенето на сребро се изстреля до небесата през последните 12 месеца. Ценният метал се търгуваше на цена от 27 долара в средата на тази седмица, което е скок от 74% спрямо същия период на миналата година, когато спот цената бе около 15.5 долара за унция. За сравнение, цената на златото е добавила 6.4% през последната година.

От електроника до фотография, през бижута и монети, среброто е ключов компонент за множество продукти от ежедневието. Високата електропроводимост и издръжливост дават на среброто широко приложение в индустрията, като почти всеки компютър, мобилен телефон, автомобил и устройство съдържат сребро, според международната организация Silver Institute. Данните на организацията показват, че търсенето на полускъпоценни метали изпреварва предлагането през настоящата 2021 година.

Според Оле Хансън, ръководител стокови стратегии в Saxo Bank, около 50% от търсенето на сребро идва от индустрията, а останалото се дължи на интереса на инвеститорите. Приложението му в индустрията все пак остава основната причина за рязкото поскъпване, казва той.

„Индустриалното търсене е навярно основната причина защо ставаме свидетели на това, как среброто изпреварва златото, както се случва през последната година...част от този ръст определено идва от индустриалните метали. Ако погледнете цената на медта, скочила е над два пъти откакто удари най-ниската си точка през миналата година”, добавя Хансън.

Според него, допълнителни фактори също играят роля в поскъпването на среброто, като преходът към зелени технологии, които вдигат търсенето на индустриални метали, като среброто, което се използва в производството на соларни панели например.

Наблюдавайте златото

Политиката на стимули на централните банки и правителствата през последната година подхраниха страховете от висока инфлация. Ценните метали са разглеждани като метод за намаляване на риска от покачване на цените и спад в стойността на щатския долар. В средата на тази седмица, официалната статистика на САЩ изненада пазарите с по-високо от очакваното покачване на потребителските цени през април – ръст от 4.2% на годишна база.

По думите на Хансън, ако златото поскъпва, това означава, че и среброто ще стори същото, но дори с по-бързи темпове. „Поради това повечето инвеститори в сребро държат под око цените на златото, нивото на долара и лихвените нива”, казва той.

Въпреки, че инфлацията може да се разглежда като добър сигнал за тези метали, пазарните наблюдатели следят за всяко затягане на паричната политика, което цели контрол над скока на цените. Цената на среброто остава далеч под рекордните нива от 2011 година, когато металът достигна близо 50 долара за унция. Според Хансън, в дългосрочен план няма сигнали, че търсенето на сребро ще намалее.

„Ако сме сериозни относно зелената трансформация, то това ще продължи да провокира търсене към среброто”, отбелязва експертът.

Междувременно, доставките на сребро, което обикновено се извлича от добива на други метали, се очаква да останат на умерено ниво. Според Хансън, ако има забавяне в доставките, то може да се очаква поскъпване с по-високи темпове спрямо останалите метали.

Екстремен сценарий

Цената на среброто скача и заради отварянето на световната икономика след пандемията, което провокира засилване на индустриалното производство, както и инвеститорския интерес, посочва Макс Лейтън, управляващ директор стокови проучвания в Citi Global Markets.

По думите му, среброто печели от инвеститорското търсене по време на пандемията, като вероятно тенденцията ще продължи. Цената на дървения материал скочи с 193% до исторически връх

„Пандемията провокира сериозен спад в лихвените нива в САЩ и преразпределение на богатството и спестяванията на домакинствата към злато и сребро.”, казва той. 

Според него, трета COVID-19 вълна ще продължи да влияе на индустриалното търсене, като понастоящем може да се мисли за „екстремен бичи сценарий”. По думите му, едно евентуално изчерпване на наличностите в Китай и Индия може да вдигне осезаемо пазара на сребро.

„Това поскъпване ще продължи докато светът продължава да се притеснява от мутациите на COVID-19 и влиянието му върху индустрията на услугите. Тези притеснения могат да накарат законодателите да държат лихвите ниски, което би поддържало инвеститорското търсене на високи нива”, добавя той.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички