БТПП: Успехът на България в износа се дължи на евтината работна ръка


БТПП: Успехът на България в износа се дължи на евтината работна ръка
Снимка: Getty Images

3573

България отбелязва икономически растеж от 2% и ръст на износа с 12 на сто. Има и повишение на промишленото производство и спад на безработицата. Това сочат данните за развитието на българската икономика към юни 2015 година, обобщени от Българската търговско-промишлена палата в изданието "България в цифри“.

Анализаторите на работодателската организацията не скриват факта, че успехът ни в износа се дължи на евтината работна ръка в България в сравнение с останалите страни в Европейския съюз. Отчитат се повече заети лица на годишна база – около 60 хил. в сравнение със същия период за миналата година, както и излишък от над 1 млрд. лева в бюджета спрямо дефицит от 900 млн. през май 2014.

Данните показват и 82% усвояемост по европейските програми, което е с около 20% повече в сравнение с първите 6 месеца на миналата година. Страната ни запазва рейтинга си в международен аспект. България е на 11-о място по ръст на БВП сред страните-членки в Европейския съюз и на 12-о място по отношение на оптимизма за подобряване на бизнес климата.

На 38-о място сме в класацията на Световната банка по условия за правене на бизнес и сериозно се изкачваме по показателя „макроикономическа стабилност“. Спад има при активността на инвеститорите. Лошо се оценява правната среда в България.

Българската търговско-промишлена палата се разграничи от позицията на останалите работодателски организации по отношение поскъпването на тока за бизнеса от 1-ви юли. В началото на седмицата Асоциацията на индустриалния капитал, Стопанската камара и КРИБ заплашиха с писмо до премиера, че ще искат оставките на енергийния министър и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, ако не бъдат въведени европейските практики на ценообразуване.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички