Дефлация през февруари заради евтините горива


Дефлация през февруари заради евтините горива
Снимка: iStock/Guliver

6415

Дефлация от 0,3 на сто е регистрирана през февруари, сочат данните на Националния статистически институт. След два поредни месеца на нулева инфлация показателят отново се стана отрицателен заради поевтиняването на цените на горивата.

Очаквано през февруари продължава поскъпването на цигарите, след като от началото на годината има нови по-високи акцизни ставки върху тютюневите изделия. Въпреки че на пазара все още могат да се намерят цигари със старите бандероли, а и цените на евтините марки остават почти непроменени спрямо старите, през февруари се отчита поскъпване с 0,5 на сто съпоставено с януари. Хранителните стоки и безалкохолните напитки поскъпват със същия темп, като увеличението на общия индекс се дължи най-вече на поскъпването на сиренето и кашкавала, някои хлебни изделия и цитрусови плодове.

След като през януари петролът спадна рекордно на международните пазари, през февруари цените на бензините и дизела намаляват. В края на месеца Комисията за защита на конкуренцията обяви началото на производство за картелно споразумение за огромни надценки в седем компании от бранша. Заедно с горивата продължава поевтиняването и на транспортните услуги.

При останалите нехранителни продукти се отчита поскъпване на лекарствата и козметичните изделия. При облеклата и обувките се отчита намаление, вероятно дължащо се на промоциите на зимните колекции в магазините.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички