Добри данни за строителството и търговията, промишлеността в застой


Добри данни за строителството и търговията, промишлеността в застой
Снимка: Thinkstock

2751

Общият показател на бизнес климата през април 2015 г. се повишава с 2.5 пункта спрямо равнището си от предходния месец, което се дължи на подобрения бизнес климат в строителството и търговията на дребно, съобщават от НСИ.

Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва приблизително равнището си от март. Настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, но очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Средното натоварване на мощностите през април е с 1.8 пункта под нивото от януари и достига 74.3%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 57.4 и 26.0% от предприемачите.

По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През април съставният показател "бизнес климат в строителството" нараства с 8.4 пункта поради по-оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. През последния месец анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5.4 месеца при 4.9 за януари. Същевременно и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Относно продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се повишава с 5.3 пункта спрямо март, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-резервирани.

Най-сериозният проблем за развитието на дейността в отрасъла продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда. Същевременно през последния месец се регистрира засилване на негативното влияние на фактора "конкуренция в бранша", който измества на трето място фактора "недостатъчно търсене".

По отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги. През април съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 2.1 пункта поради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. В прогнозите си за развитието на бизнеса обаче те остават оптимисти, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.

Основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Относно продажните цени в сектора на услугите по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички