Излишъкът на Германия се свива, но все още е огромен


Излишъкът на Германия се свива, но все още е огромен
Снимка: Thinkstock

2014

Излишъкът по текущата сметка на Германия се свива през 2018 г., но остава най-големият в света, благодарение на силния износ.

Германският излишък, който измерва потока от стоки, услуги и инвестиции, е най-големият в света за трета поредна година и е в размер 294 млрд. долара. Втора по излишък е Япония със 173 млрд. долара, а трета - Русия със 116 млрд. долара, според данните на икономическия институт Ifo, цитирани от Reuters.

Измерен спрямо икономическата продукция, излишъкът по текущата сметка на Германия се свива за трета поредна година, като се понижава до 7.4% през 2018 г. от 7.9% през предходната година, според изчисленията на института.

От 2011 г. насам салдото по текущата сметка на Германия непрекъснато надвишава максималния праг на Европейската комисия от 6% от брутния вътрешен продукт, а излишъкът достигна рекордно ниво от 8.9% през 2015 г.

Международният валутен фонд и Европейската комисия от години призовават властите в Берлин да направят повече, за да повишат вътрешното търсене като начин за увеличаване на вноса, така че да се стимулира растежа на други места и да се намалят световните икономически дисбаланси. След като дойде на власт, президентът на САЩ Доналд Тръмп също критикува силата на германския износ.

Брюксел официално определи макроикономически дисбаланс в Германия за първи път през 2014 г. и оттогава потвърждава тази критика.

В препоръките си Комисията казва, че Германия трябва да използва своя бюджетен излишък, за да стимулира публичните инвестиции и да създаде благоприятни условия за по-силен растеж на реалните заплати. МВФ също препоръча подобни мерки.

Германски министри многократно са повтаряли, че фискалната и икономическата политика на Берлин не са създадени с основната идея да влияят върху салдото по текущата сметка.

Според тях търговският излишък е резултат от пазарните решения на търсенето и предлагането от страна на компаниите и потребителите по света и зависи от фактори като цените на петрола и валутните курсове, на които е трудно да се влияе.

Въпреки това германските власти решиха да похарчат голяма част от бюджетния излишък през следващите 3 години за увеличаване на обезщетенията за отглеждане на деца, по-ниски данъци и намаляване на вноските в системата на общественото здравеопазване, мерки, които се очаква да подкрепят разходите на домакинствата.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички