Несигурната икономическа среда отново влоши бизнес климата


Несигурната икономическа среда отново влоши бизнес климата
Снимка: Thinkstock/Guliver

2483

Общият показател на бизнес климата намалява с 0,5 пункта през ноември 2015 на месечна база. Причината са влошените очаквания в секторите на строителството, търговията на дребно и услугите, сочат данни на НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се покачва с 0.8 пункта спрямо октомври, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение настоящата производствена активност също се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните пречки за развитието на промишлеността, посочени съответно от 55.0 и 24.1% от предприятията. Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През ноември съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 1.6 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно и очакванията им по отношение на строителната активност са по-песимистични, което според тях ще доведе до съкращаване на персонал през следващите три месеца.

Основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, остава несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, макар че през последния месец се наблюдава намаление на неблагоприятното им въздействие. По-голяма част от мениджърите очакват продажните цени в строителството да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” намалява с 1.0 пункт в сравнение с октомври, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла. Относно продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През ноември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 1.4 пункта главно поради по-умерените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички