Ръст в промишлеността и строителството и лек спад при търговията през ноември


Ръст в промишлеността и строителството и лек спад при търговията през ноември
Снимка: БГНЕС

2413

Ръстове на промишленото производство и строителството и леко свиване на търговията на дребно през ноември 2015 - това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през ноември с 0,8% в сравнение с октомври, когато беше отчетен анемичен растеж с 0,1-процентни пункта. По този начин производството в нашата страна през последните два месеца успя да компенсира голям част от рязкото понижение с 1,1% в началото на есента.

Спрямо ноември 2014-а година календарно изгладеният индекс на промишленото производство отбелязва ръст с 1,7% след повишение с 1,0% през предходния месец, като това представлява подобрение на производството в България за петнадесети пореден месец, след като за последно промишленото производство регистрира понижение на годишна база през юли и август 2014-а година.

През миналия ноември увеличение с цели 11% спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост и по-слаб растеж с 0,2% в преработващата промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен спад с 1,3% вероятно поради по-мекото време в началото на зимата. На годишна база беше отчетен добър ръст с 4,6% в преработващата промишленост, в добивната промишленост - повишение с 1,3% и спад с цели 6,7% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, показват данните на НСИ.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се повиши през ноември с 0,4% на месечна база след спад с 0,6% през октомври. На годишна база обаче строителството продължава да се свива с 0,5% (спрямо ноември 2014-а), но след спад с цели 5,2% през предходния месец.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през единадесетия месец на 2015-а година. Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се понижи слабо с 0,1% на месечна база след анемичен растеж с 0,1% през октомври, докато на годишна база оборотът в търговията на дребно нараства с 2,0% след понижение с 1,3% през предишния месец.

Днешната серия смесени данни са сигнал за леко подобрение на икономическото оживление в България през последното тримесечие на годината след изненадващо силното ускоряване на икономическия растеж през периода юли - септември с 0,7% на тримесечна и с цели 2,9% на годишна база.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички