Спестяванията на българите продължават да растат, но по-бавно


Спестяванията на българите продължават да растат, но по-бавно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1855

Спестяванията на българите в банките продължават да се увеличават, но с по-бавни темпове в сравнение с предходни години. През 2014 г. депозитите на домакинствата нараснаха с 1,56 млрд. лв. и в края на декември достигнаха 39,26 млрд. лв. Това е годишен ръст с 4,2%. Но в периода 2011-2013 г. депозитите на хората ежегодно се увеличаваха с повече от 3 млрд. лв., като се постигаше ръст на влоговете с между 9% и 13% през различните години, показват данните на БНБ.

Оказва се, че спестените през миналата година пари са по-малко от половината от средствата, натрупани от домакинствата в банките през предходните години. Причините за това са комплексни. Основната е затварянето на КТБ. Гарантирани са влоговете до 196 хил. лв. и по-големите депозити в затворената банка изгоряха, като от статистиката на БНБ са изтрити през декември, когато започна изплащане на гарантираните суми. Наред с това явно расте желанието на българите да харчат повече пари.

Това се потвърждава и от данните на националната статистика за ръст в потреблението. В резултат през четвъртото тримесечие на миналата година депозитите на гражданите са нараснали само със 78,5 млн. лв., докато през същия период на предходната година ръстът на влоговете е бил с 1,6 млрд. лв. Традиционно през последните три месеца на годината спестяванията на хората се увеличават с около 50% от ръста на депозитите за цялата година. Това явно се дължи на коледните премии, които постъпват по банковите сметки. През миналата година обаче заради затварянето на КТБ този традиционен скок на размера на депозитите не се случи.

Затварянето на КТБ е и причината в периода от март до края на декември миналата година броят на депозитите със суми над 1 млн. лв. да падне със 134 до 615 броя. А общата сума на средствата в тези милионерски влогове да се стопи с 348 млн. лв. за девет месеца до 1,471 млрд. лв.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички