Стенограмите за чумата разкриват опасност от разпространение на заразата и евросанкции


Стенограмите за чумата разкриват опасност от разпространение на заразата и евросанкции
Снимка: БГНЕС

3653

Опасността продукцията да разнася вируса е много голяма. Затова се налагат икономически санкции. Това е казал ръководителят на Българската агенция по храните (БАБХ) Дамян Дамянов по време на първия председателски съвет от 17 юли, на който са присъствали представители на всички парламентарни партии, предава Actualno.com.

"Най-напред ЕК ни наложи санкция върху целите области. Успяхме да ги убедим, че мерките, които вземаме, ще бъдат ефективни и те свалиха санкциите само на общинско ниво – по границите. Оттам нататък всеки път, когато излезеше положителна проба, на база на анализ дали животните от стадата са в контакт, се вземаше решение за евтаназия", е казал още Илиев. По думите му, ако вирусът бъде спрян, ще има ограничения само за половин година на територията на седемте общини в Ямболско, като сиренето, млякото и месото от там ще се продават само там. Ако обаче се увеличели огнищата, имало вариант за ваксинация, но ако бъде приложен, ще се използва само за общините в Странджа и тогава ще има ограничение да се търгуват от там месо, мляко и млечни продукти за 2-3 години – в рамките на ЕС и ОИЕ. В случай че заболяването се разпространи е възможно да има забрана за търгуване на месо, мляко и млечни продукти от България на цялата територия на ЕС. С практиката на ваксиниране от Турция не може да се изнесе за търговия зад граница в ЕС и ОИЕ никакво топлокръвно животно, категоричен е шефът на БАБХ. При ваксиниране няма да се ваксинират всички животни, а ще останат и неваксинирани, за да може да се наблюдава дали вирусът е овладян или се разпространява.

Илиев уточнява и, че БАБХ работи по специална формула, с която се изчислява колко проби е достатъчно да бъдат взети от едно стадо според големината му, за да има над 95% сигурност дали има заболяване в стадото или не.

Ръководителят на БАБХ припомня и хронологията: "Пробата при нас на 19 юни излезе положителна, същата проба беше изпратена във Франция, на 23 юни те ни върнаха отговор, че пробата е положителна". Според Илиев е достатъчно една проба да е положителна и потвърдена, за да се действа, но БАБХ изпратила още 400 проби за потвърждение, а са взети 6000. В рамките на трикилометрова зона, в която има установена зараза, всичко, което е заразено, се унищожава, а от десеткиломертова зона, където има установена зараза, нищо не се изнася. Изземва се и всичко, което се произвежда в седемте застрашени общини в Ямболско.

Дамян Илиев е категоричен - "хората, които се занимават с дезинфекцията, да има опит да бъдат убити, да им се режат маркучите, да се пускат на воля стадата, които трябва да бъдат евтанизирани, ме карат да мисля, че някой иска да имаме вируса в цялата страна".

"В момента пробите продължават. Документираме и естеството на болестта", обяснява Порожанов. А Илиев уточнява, че вирусът на тази чума (PPR) има три типа проявления, като най-острата форма е бърза смърт, но тази сега изглежда е по-различна, с по-бавно проявление, но било безспорно, че вирус има. И уточнява, че вирусът може да бъде пренесен и от сърни, но досега няма проби от сърни, взети от БАБХ, които да са положителни.

Може ли да има карантина?

Дамян Илиев е категоричен, че не може. И дава конкретен пример – през 2012-2013 година в Англия, в лабораторията във Олбрайт, която се счита за една от най-безопасните, е изпуснат вирус на шап, изпратен там за изследване. Щетите са в размер на 20 млрд. паунда. Отделно, председателят на БАБХ казва и, че са хванати излизащи от Ямболско хора, каращи животни в багажниците на колите си. Затова от БАБХ искат пълен контрол на транспорта в България, за да се хващат хора, които карат животни без съответните документи.

Ръководителят на БАБХ дава и друг пример какво правят хората, когато се стигне до такива случаи: "Когато беше бруцелозата към Рилския манастир, един човек от Плевенско беше купил 25 глави от доказано стадо с бруцелоза. Закарал си ги в село. Купува 25 глави от Троян, сменя троянските марки и слага други на болното стадо и после ги прехвърля там".

"Ако продължаваме да си позволяваме това нещо, няма защо да правим и евтаназията", заключва Илиев предвид факта, че всякакви непознати са отишли в стопанството на баба Дора, като "там наоколо" е доказан вирус, налягали са и пречат на БАБХ.

Още подробности от стенограмите прочетете ТУК.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички