Столична община ще иска помощ от държавата за градския транспорт


Столична община ще иска помощ от държавата за градския транспорт
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

3332

Столичният общински съвет възнамерява отново да поиска помощ от държавата за градския транспорт. Това съобщи пред журналисти председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Карлос Контрера. "За близо една година пандемия, Столична община сама изнесе тежестта на кризата при намалял пътникопоток, при санитарни мерки, които плашат пътниците, а сега се намираме и в енергийна криза", изтъкна той. Метрополитен спрямо миналата година за септември вече заплаща с по 1 млн. повече за електроенергия, посочи като пример Контрера. "В момента ситуацията с издръжката на транспорта е следната - към септември 2021 г. натрупаната загуба от операторите е около 44 млн. лв., които се явяват недостиг", посочи той и уточни, че става въпрос за метрото, автотранспорта и електротранспорта. Билетът за градски транспорт в София може да е за време

Към януари 2022 г. загубите на столичния транспорт може да са над 50 - 55 млн. лв., предположи Контрера. "Нашата идея е да поискаме отново от държавата да помогне на сектора, защото въпреки всички трудности транспортът не е спирал, но се опитваме с по-малко приходи да предоставяме същата и по-добра услуга", каза той, убеден, че без държавата да помогне, няма как да се реши този проблем, особено при тези цени на горивата. 

Според Карлос Контрера не е препоръчително разреждане на транспорта. Ясно е, че нашите транспортни оператори търпят щети, но сама със своите средства общината не може да се справи с високите цени на електроенергията и природния газ, подчерта той. 

Председателят на енергийната комисия в СОС Прошко Прошков увери, че засега няма да се вдига тарифата за столичния транспорт.

Той изтъкна, че в Западна Европа държавата подпомага обществения транспорт. Транспорта в Лондон от началото на пандемията получи над 6 млрд. евро помощ от британското правителство, посочи той. Повишаването на цените на билетите ще доведе до още по-голям отлив на пътници, предупреди той и коментира, че правилната тарифна политика би трябвало да включва, предоставянето на повече и разнообразни превозни документи, съобразно нуждите на хората от транспортни услуги и съответно цена, която да стимулира ползването на градски транспорт. Градският транспорт е единствената алтернатива, ако искаме въздухът в София да стане по-чист, категоричен е Прошков. 

Имаме нужда от все повече транспорт и все по-справедлива тарифа - това са двете цели, които предстои да се обсъждат тази есен и зима, посочи той. 

Според Зафир Зарков неадекватната политика по отношение на цените на тока и липсата на социално подпомагане на енергийно бедните ще върне много хора към отопление на твърди горива - дърва и въглища, а когато стотици хора го направят, няма как да не се отрази на качеството на атмосферния въздух. 

Карлос Контрера съобщи още, че предстои за обществения транспорт в столицата да се осигури възможност електротранспортът да закупи нови 12 електробуса с идеята за довозваща линия между Дружба 1 и Дружба 2 и една от линиите на автотранспорт да премине към Столичен електротранспорт. "Не сме се отказали да търсим финансиране за обновяване на автобусния парк. Ще търсим помощ и по линия на финансовите механизми на ЕС, така и заемно финансиране", добави председателят на транспортната комисия. 

Плановете на столична община предвиждат до 2025 г. всички автобуси да бъдат със стандарт Евро 6, т.е. постепенно да намаляват старите дизелови автобуси, които са проблем за чистотата на въздуха. Искат целия център на София да стане синя и зелена зона

Стоп на каруците 

Комисията по обществен ред и сигурност тази седмица ще внесат доклад, който предвижда от юни 2022 г. да се забрани  на територията на целия град движението на превозни средства с животинска тяга, съобщи още Карлос Контрера. 

"Заложили сме контролът да бъде осъществяван от три институции - от Столичен инспекторат, от Общинска полиция и от дирекция Аварийна помощ и превенция, като в предложението, което ще внесем се предвижда, че освен превозното средство, временно се задържа и конят, който може да бъде върнат на собственика му, но когато заплати разходите по издръжката и обслужването на животното", каза той. В тази връзка, с втори доклад ще бъде вменено като задължение на Екоравновесие да се грижи за временно задържаните животни, а не както сега - да се връзват пред полицейски управления и да ставаме свидетели на абсурдни гледки, добави той. За подходящ терен ще бъде предложено на общинските съветници да оборят района на Требич, за където да бъдат отделени около 20 000 лв. за създаване на инфраструктура, посочи още Контрера. Скоро: Разширена синя зона и нови правила за паркирането в София

В много отношения хората, които ползват тези животни не полагат достатъчно грижи за тях, идеята ни е тези животни да бъдат задържани и когато собственикът дойде с паспорта, с документите за животното - да си го получи обратно. Смятаме, че с подобни действия ще ограничим това движение на превозни средства с животинска тяга, заяви той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички