Страховете за нов имотен балон в Европа се засилват


Страховете за нов имотен балон в Европа се засилват
Снимка: iStock

8034

Ако шведското правителство реализира плановете си, летището Bromma, намиращо се край Стокхолм, трябва да спре да функционира за да бъде превърнато в жилищен квартал. Плановете предвиждат на негово място да бъдат изградени около 30 000 нови домове, което да охлади бурния растеж в цените на имотите. Швеция не е единствената държава, която търси начин да увеличи достъпа до жилища, опитвайки се същевременно да понижи ипотечната задлъжнялост, която застрашава икономическата стабилност.

В много големи европейски градове цените на жилищата не спират да растат през последните десетилетия. Това се случва поради микс от ниски лихви, недостиг на земя и строителство, което не може да отговори на високото търсене, пише Reuters. На територията на бившето берлинско летище Tegel, което затвори врати през миналия ноември, градската управа планира да изгради над 5000 нови апартамента. Политиците обмислят още дали могат да изградят обществени жилища на мястото на бившето летище Tempelhof, намиращо се в сърцето на града.

"В средносрочен план се нуждаем от около 200 000 допълнителни апартамента", казва Себастиан Шеел, отговорник за проблемите с жилищата в Берлин. По думите му, около половината от тези жилища трябва да бъдат изградени от публичния сектор, след което да бъдат субсидирани според социалните правила за настаняване.

Въпреки силните ефекти от пандемията върху европейските икономики, навявайки прилики с финансовата криза през 2008 г., темпът на растеж в цените на имотите се засили през миналата година.

Търсенето от страна на работници, които се трудят от домовете си, допринесе за скока в цените. От друга страна, безпрецедентните фискални и монетарни стимули, целящи поддържане на икономическата стабилност, само наляха още масло в огъня.

Актуализацията на бюджета на британския финансов министър Риши Сунак въведе временно облекчение върху данъка за придобиване на имот. Схемата цели да помогне на купуващите своя първи дом да се справят с проблемите свързани с набавянето на необходимия депозит. Цените на имотите във Великобритания отчетоха най-големия си месечен скок от над 17 години през миналия месец.

"Това, което очаквахме да видим беше подобно на 2008 г., когато цените паднаха", казва Кейт Еверет-Алън, ръководител международни проучвания в консултантската компания Knight Frank. "Нямахме идея до каква степен правителството ще подкрепи пазара", добавя тя.

В Берлин, цените скочиха с 11% през последната година, сочат данните на сайта Global Property Guide. Покачването на наемите е голям проблем за града, където само около 17.4% от населението притежава къща или апартамент. В Германия приблизително 50% от населението живее под наем, като поскъпването изяждат доходите им.

Изборите за федерално правителство предстоят през септември, което кара политиците да демонстрират, че могат да решат проблемите, обещавайки нови обществени жилища, нови площи за строеж, както и затягане на федералните правила за повишаване на наемите. Но едва ли може да се разчита на бързо решение на проблемите.

В градовете Стокхолм, Люксембург, Москва и Братислава цените скачат с двуцифрени числа през последните 12 месеца, като в малък брой градове, като Мадрид, се наблюдава спад. Швейцарската банка UBS посочва Мюнхен, Франкфурт, Амстердам, Париж и Цюрих като градове в риск от имотен балон. Цените на имотите в четири от дванадесетте европейски градове в базата на индекса Global Real Estate Bubble Index са надценени, включително Стокхолм. Само Варшава, Милано и Мадрид се отличават с разумни цени.

"В краткосрочен план, единственото решение (за хората) е да теглят още и още заземи, което е притеснително не само за отделните личности, но и за обществото като цяло“, посочи управителят на централната банка на Швеция Стефан Ингвес.

През тази седмица централната банка на Финландия предупреди относно нивата на задлъжнялост на домакинствата. Това е поредна аларма по темата, като много европейски власти виждат заплаха за финансовата система. Нивата на задлъжнялостта на домакинствата спрямо разполагаемия доход е една от най-високата в света в Скандинавските страни, сочат данни на ОИСР.

Не в задния ми двор

Намиране на нови площи за изграждане на жилища не е лесна работа. Трафикът на летище Bromma се сви рязко в резултат на пандемията, но Arlanda – основното летище на Стокхолм, едва ли ще има капацитета да поема това натоварване. Шведската „Умерена партия на единството“, която е най-голямата опозиция в страната, заявява, че ще развали всяка сделка за затварянето на летището Bromma, ако спечели изборите през следващата година, освен ако не се предприеме разширяване на летището Arlanda.

В Берлин, референдум през 2014 г. отхвърли строежа на жилища на територията на летището Tempelhof, като за различно решение, ще е необходимо провеждането на нов референдум. Във Великобритания, правителството обяви планове през април за превръщането на празни офиси в домове. Програмата е част от плана за възстановяване от COVID-19, който включва създаване на 1500 нови жилища до 2030 г.

По-рано през тази година, властите представиха нов закон, който улеснява превръщането на непотребни магазини в домове. Дори и тези схеми да бъдат реализирани, едва ли ще бъдат достатъчни да отговорят на търсенето.

Властите в Швеция изчисляват, че за да отговорят на недостига на жилища ще бъде нужно всяка една година през идното десетилетие, площ с големината на летището Bromma да бъде превръщана в жилища. Според анализатори, ще са нужни още всеобхватни структурни промени за да вкарат пазара на имоти в баланс. Колко струват най-скъпите имоти в Гърция?

Много политици се заиграват с жилищните закони за да привлекат гласоподаватели, но само малцина са достатъчно смели да ги разочароват с реалността. По-рано през тази седмица, шведският премиер Стефан Льовен отхвърли връщането на имотен данък, премахнат през 2008 година с цел охлаждане цените на имотите. През тази година му предстоят тежки избори.

Средните лихви по ипотеките в Швеция достигат 1.3% спрямо около 6% през 2000 г. и 14.5% през 1985 г. В краткосрочен план, много икономисти гледат към централните банки с надеждата за вдигане на лихвите, което ще направи тегленето на заеми по-скъпо удоволствие. В Нова Зеландия регулацията по цените на жилищата бяха добавени към правомощията на централната банка, поради притеснения относно имотния пазар в страната.

Европейската централна банка призна балони на конкретни места, но не вярва, че има системно надуване на цените на имотния пазар.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички