Страната, която не иска да бъде щастлива


Страната, която не иска да бъде щастлива
Снимка:

4228

Финландия често е в челото на класациите за най-щастливи държави и нации, но жителите ѝ не са съвсем съгласни с тази нейна позиция, пише Кейт Лийвър за BBC.

Балерина забравя чантата си на пейка в парка и тръгва да си върви. Петнайсет минути по-късно се сеща, че нещо ѝ липсва. Не се паникьосва. Знае, че чантата ще бъде точно там, където я е оставила. Недокосната. И е точно така. Къде живее балерината? Във Финландия. Казва се Мина Тервамаки и бе номинирана за "най-позитивен човек" в страната си.

"Чувствам се в безопасност тук. Всъщност едно от основните неща, които хората във Финландия усещат, е сигурността", споделя Мина.

Според изследване на Gallup за 2018 г. Финландия е най-щастливата страна в света. Но самите финландци приемат това със смесени чувства, тъй като по природа са доста резервирани.

"Скандинавците и особено финландците са емоционално интровертни. Рядко изразяват радост или яд - много са различни в това отношение от хората от Латинска Америка например, които са изключително експресивни в емоциите си. За финландците щастието е да живееш спокоен и балансиран живот", казва Майк Викинг, изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Дания.

Балерината Мина се съгласява: "Изследването за щастието ли? Финландците го прочетохме и се смяхме. Според мен ние не сме точно щастливи, а по-скоро удовлетворени от това, което имаме."

Разликата може би се поражда от това, че проучванията за щастието са - парадоксално, но факт - не за самата емоция, а за качеството на живот на дадено място. И по този показател Финландия е сред първенците. В страната се спазват всички човешки права. Тя предлага едни от най-добрите условия за майчинство и има чудесна образователна система. Има постижения в опазването на околната среда, социалната система, баланса между работа и личен живот. Всичко това са неща, които правят хората доволни от живота си, независимо дали е в културата им да се усмихват постоянно. Възможно е да си студен и "дръпнат" на външен вид и пак да живееш в най-щастливата държава на Земята.

"Финландците са често песимистични. Пият твърде много, зимите са студени и тъмни. Финландското щастие не е в шумното празнуване, танцуване, смеха или показността. А в отговорите на въпроси като: "Имам ли най-добрия живот, който мога да имам? Имам ли възможност за избор? Прекарвам ли време със семейството си? Чувствам ли се в безопасност? Мога ли да допринасям за обществото?", обяснява изследователят Ану Партен.

"Може би е по-правилно да се каже, че финландците са най-малко нещастните хора в света. Те се справят добре с редуцирането на факторите, които причиняват нещастие - финансовия стрес, бариерите пред достъпа до здравеопазване и т.н. Просто могат да превръщат благосъстоянието в благоденствие", допълва Майк Викинг.

Хората винаги са се вълнували от подобни класации на щастието и от идеята, че цяла една нация си живее безгрижно и в радост. Много по-малко въпроси се задават за страните в дъното като Сирия, Либерия или Афганистан, защото причините за нещастието там са очевидни. Ако искате някаква тайна на финландското щастие, тя може би се крие в това да живееш в общество, ценящо емпатията, доверието и щедростта.

От тези проучвания трябва да се извадят примери - какво правят те, което ние не правим, как можем да подобрим животите си като тях? Това са въпросите, на които трябва да се отговори. А финландците? Те просто трябва да опитват повече да се радват на щастието си.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички