Светът трябва да се готви за втора вълна на коронавируса


Светът трябва да се готви за втора вълна на коронавируса
Снимка: iStock

20132

Съществува голяма вероятност да има втора вълна на заразени с коронавирус в света през есента. На това мнение е председателят на експертния екип по Covid-19 в Шанхай д-р Шанг Уенхонг, съобщава RT.

Според експерта е "малко вероятно" пандемията да приключи през лятото. Той посочи, че тя дори може да продължи в голяма степен до следващата година.

По негови думи пандемията е достигнала критичен етап. "В световен мащаб до момента Европа и САЩ не осъществяват ефективен контрол. В Африка, Южна Америка и Индия, където икономиката е по-малко развита, а медицинските средства не достигат, новите случаи са се увеличили значително, което поражда огромна несигурност в световната борба срещу епидемията", посочва д-р Шанг, който е и завеждащ инфекциозното отделение в университетската болница в Хуашан.

Китайски лекар обяви кога ще дойде краят на коронавируса.

Според експерта броят на новозаразените в Европа и САЩ ще нараства постепенно до определен момент, след което ще започне да се отчита спад в заболеваемостта. Огнища на заразата обаче ще се появят на други места.

"Предполагаме, че разпространението (на коронавируса - б.р.) може да се удържи за 3-4 месеца, което означава, че спадът ще се случи в края на лятото. След него обаче може да последва втора вълна. Има голяма вероятност от повторна поява на вируса в международен мащаб", предупреди той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички