Събраха над 240 млн. лв. от електронни винетки, тол системата напредва

Събраха над 240 млн. лв. от електронни винетки, тол системата напредва
Източник: Агенция "Пътна инфраструктура"

До средата на юни са продадени над 4 млн. електронни винетки, а приходите от тях са над 240 млн. лв. Това обяви на брифинг заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на представянето на готовността за въвеждане на тол системата.

"Хубавото на тол система е, че факторът време, прекарано в страната, ще бъде минимализиран. С бъдещата тол система пътуването в рамките на страната – т.е. времето, което превозното средство ще прекарва в страната, няма да бъде водещо“, заяви Нанков, цитиран от Агенция "Фокус".

За надеждното функциониране на системата вече е изградено Национално тол управление, където общо 629 служители работят в специално оборудвани помещения – диспечерски пункт, стая за контрол, кол-център и други. То е разработило специален онлайн калкулатор, с който всеки превозвач може да изчислява разхода за преминаването по определен маршрут, предаде БГНЕС.

По предложение на превозвачите на 16 август ще стартира реалното тестване на системата на терен, а до 1-2 месеца се очаква да станат ясни крайният ѝ обхват и тарифите. Първоначално в обхвата на системата ще влязат не повече от 6000 км от пътната мрежа на страната, предимно транзитните коридори – магистралите, пътищата от първи клас и частично от втори. За различните пътища ще има и отделно таксуване.

"Реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне преди да изчистим всички проблеми", увери Нанков и припомни, че въвеждането на системата за таксуване на база време и изминато разстояние е един от приоритетите на настоящото правителство. "Срещнахме много трудности при въвеждането на първи компонент – електронната винетка. Надявам се, че това няма да се случи и с втория", допълни още той.

Директорът на Националното тол управление проф. Олег Асенов посочи, че при транзитния трафик на товарни автомобили в момента се попълват ръчни карти, в които се отбелязват крайните точки и маршрута. Те важат за 24 часа, за които превозното средство трябва да напусне пределите на страната. Националното тол управление има пълната оперативна готовност да прилага 24-часов контрол.

Първото заседание на специално създадения от парламента Обществен съвет по въвеждането на тол системата ще се проведе на 5 юли в МРРБ. На 3 юли пък ще бъде проведена нова среща с превозвачите, на която ще бъдат обсъждани тарифите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.