Съд в Испания отмени таксите за ръчен багаж на Ryanair

Съд в Испания отмени таксите за ръчен багаж на Ryanair
Източник: Getty Images/Guliver

Нискотарифната авиокомпания Ryanair понесе удар, след като съд в Испания определи новите им ограничения на количеството кабинен багаж като "злоупотребяващи" и разпореди да не бъдат спазвани в страната, пише Euronews.

Съдът взе решението в сряда, след като разгледа жалбата на пасажерка на Ryanair, която била принудена да плати 20 евро, за да може да вземе в салона на самолета ръчната си чанта, тежаща над 10 кг.

Съдът разпореди авиокомпанията да върне парите на жената и да ѝ плати лихви. Според съдебното решение политиката на Ryanair "ограничава правата, дадени на пътниците по закон", в резултат на което не трябва да се прилага в Испания.

Новите правила на нискотарифния превозвач за салонния багаж бяха въведени през 2018 г. и предвиждат пътниците да плащат допълнителна такса, ако донесат за качване в салона на самолета нещо повече от малка, лична чанта.

Те бяха посрещнати с недоволство, защото в миналото компанията позволяваше в салона на самолета да се превозва малък куфар без допълнително заплащане.

Компанията заяви, че решението на испанския съд "няма да промени правилата им за превозването на багаж" и го нарече "изолиран случай, в който нашата търговска свобода да определяме размерите на салонния багаж е погрешно разбрана".

Испанският съд каза, че решението не може да бъде обжалвано, но още не е ясно дали Ryanair ще се оплаче в Европейския съд в Люксембург.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.