Съдът отмени изискването аптеките да предоставят отстъпките си на НЗОК


Съдът отмени изискването аптеките да предоставят отстъпките си на НЗОК
Снимка: iStock/Guliver

2185

Съдът окончателно отмени изискването аптеките да предоставят отстъпките си на НЗОК, съобщават от Българския фармацевтичен съюз (БФС). 

Върховният административен съд отхвърли жалбите на министъра на здравеопазването и на НЗОК срещу предходно решение на ВАС, с което беше отменено правилото, че аптеките трябва да предоставят отстъпките си на НЗОК за 100% реимбурсираните лекарствени продукти, предаде БНР. Промяната беше въведена по искане на НЗОК и заложена в наредбата на министър на здравеопазването с цел, ако търговците на едро предоставят на аптеките отстъпки от цената, по която НЗОК заплаща напълно реимбурсирани от бюджета ѝ лекарствени продукти, тази отстъпка да постъпва в полза на НЗОК, а не да бъде ползвана от аптеките. 

Българският фармацевтичен съюз припомни, че при напълно платените лекарствени продукти аптеките по закон нямат право на надценка, а получават 2.00 лева с ДДС за отпускане на продукти, за които заплащат понякога хиляди левове. Единственият стимул за аптеките да отпускат тези продукти е отстъпката, която търговците на едро им предоставят. Комисията за защита на конкуренцията вече постанови решение, че това правило води до ограничаване на конкуренцията и ограничава достъпа на пациентите до напълно платени от бюджета на НЗОК лекарствени продукти, припомни БНР. 

След окончателното решение на ВАС разпоредбата на чл.8, ал.2 от Наредба № 10 от 2009 г. на МЗ е прогласена за нищожна, подчертават от БФС.

След обнародването в Държавен вестник на решението, аптеките вече не са длъжни да предоставят в отчетите си получените отстъпки от търговците на едро на НЗОК, като посочват стойността на напълно платените продукти според Позитивния лекарствен списък.

Аптеките имат право на основата на това решение да претендират връщане на предоставените за срока на действие отстъпки от цената от НЗОК по реда на Закон за отговорността на държавата и общините за вреди за периода от 2 март 2019 година до датата на обнародване на решението. 

БФС вече препоръча на аптеките да събират доказателства за подобни отстъпки, които са отчели в полза на НЗОК.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички