Сърбия с планове да се превърне в енергиен транзитен коридор


Сърбия с планове да се превърне в енергиен транзитен коридор
Снимка: Pixabay

3624

Целта на Сърбия е да се превърне в енергиен транзитен коридор, какъвто вече е за транспортиране, заяви министърът на енергетиката Зорана Михайлович при подписването на споразумение за финансиране за изграждането на участък от Трансбалканския енергиен коридор. 

Договорът с германската банка KfW на стойност 12,8 милиона евро бе подписан за 109-километровия участък между Обреновац и Баина Баща, струващ 60 милиона евро, съобщава Euractiv, предаде БГНЕС. 

"Трансбалканският коридор е регионален проект със стратегическо значение, което означава стабилност на пазара на електроенергия не само в Сърбия, но и в региона, в Румъния, Черна гора, Италия. Стойността на изграждането на този коридор в Сърбия е 157 милиона евро, а общата дължина е 321 километра", каза Михайлович. 

Договорът е подписан от Михайлович, министъра на европейската интеграция Ядранка Йоксимович, директора на електропреносната компания Elektromreža Srbije Йелена Матеич и ръководителя на офиса на KfW Bank в Сърбия Рудигер Хартман. Посланикът на Германия в Белград Томас Шиб също присъства на събитието. 

Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Сем Фабрици заяви в понеделник, че ЕС подкрепя Сърбия както чрез проекти в енергийния сектор, така и в процеса на европейска интеграция на страната. ЕС също е готов да подаде ръка в подготовката за започване на преговори по глава 15 относно енергетиката, която играе ключова роля за целия зелен план, каза Фабрици, добавяйки, че ЕС вече е предоставил на разположение на Сърбия няколко финансови инструмента.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички