Сърбия с тежки мерки, затвори почти всичко


Сърбия с тежки мерки, затвори почти всичко
Снимка: iStock

7741

Сърбия наложи тежки мерки и почти пълно затваряне през уикенда поради влошената ситуация с коровирусната епидемия в страната. Сърбия наложи жестоки ограничения заради коронавируса

Oт 12:00 часа в събота до 6:00 часа в понеделник в страната ще работят само магазините за храна, аптеките и бензиностанциите, реши на днешното заседание кризисният щаб за борба с коронавируса.

Kафенетата и магазините в ски курортите и планините също ще останат затворени през уикенда, докато в останалата част на страната всички магазини ще работят до събота по обяд, а от тогава до понеделник в 6:00 сутринта само магазини за храна, аптеки и бензиностанции, каза епидемиологът д-р Предраг Кон.

От понеделник гимназиите ще преминат към онлайн обучение. Предложена е подобна мярка и за учениците от начален курс, но идеята е отхвърлена.

Театрите ще могат да работят, могат да се провеждат и планирани спортни мероприятия, но без публика. Затворените през уикенда бизнеси отново ще заработят в понеделник.

Не е ясно дали двудневното затваряне ще има желания резултат. "Мисля, но няма да е достатъчно", признава д-р Предраг Кон, цитиран от сръбски медии. Сърбия затегна мерките, иска маски навсякъде

Ваксините са единственото оръжие срещу COVID-19

В Сърбия разчитат много на ваксинацията, а имунитетът от ваксината е по-висок от този след заболяването. "Имаме оръжие в ръцете си и трябва да го използваме. Невъзможно е вирусът да изчезне напълно", заяви д-р Кон.

Най-добрият начин за предотвратяване на болестта е ваксинацията. Около 5 млн. души, представляващи 80% от населението на Сърбия, трябва да бъдат ваксинирани, за да се изгради колективен имунитет, обясни епидемиологът.

Продължителното затваряне не е решение за страната, но властите няма как да стоят безучастни при все по-големия брой заразени. Медицинският щаб на страната е предложил пълен локдаун за 7 до 10 дни, но идеята не е приета. Местните власти в столицата Белград също са против, тъй като смятат, че подобно ограничение е практически неприложимо.

Сърбите вероятно ще прибягват до епизодични локдауни, като този през настоящия уикенд. В последните дни в страната има по около 4000 новозаразени на ден.

Според д-р Кон настоящите мерки са достатъчно строги. "По-добре, отколкото да няма мерки", отбеляза той. Бъдещите мерки ще бъдат разгледани на следващото заседание на кризисния щаб, планирано за вторник.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички