Съюзът на билкарите: Масовият износ на билки вреди на държавата


Съюзът на билкарите: Масовият износ на билки вреди на държавата
Снимка: БГНЕС

5694

Масовият износ на билки с цел продажба вреди на нашата страна. Това каза Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България.

„Ние не искаме да продаваме камиони с бали, да изтръгваме нашето богатство и да го изнасяме на безценица, а то да си остава и да се превръща в крайни здравословни продукти, хранителни добавки, лекарства и т.н. така, че ние не изповядваме тезата „изнасяне“. Това за нас е грубо“, обясни още Елмазов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че не е против износа на крайни продукти, произведени от българските растения. Той заяви, че застава зад „износа на познание“ относно билките, но водещо в тези дейности не трябва да е търсенето на печалба. По думите му Съюзът се „бори“ срещу подобни неправи, съвместно с други неправителствени и правителствени организации и в последните години усилията дават положителни резултати.

За тази година със заповед на министъра на околната среда и водите се забранява събирането на 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна, като изключение се прави за количества, събирани за лични нужди. Сред тях са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин и др.

И тази година мурсалският чай, наричан още пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.), е забранен за бране дори за лични нужди на територията на цялата страна тъй както находищата му са застрашени, съобщават от МОСВ.

Определени са и допустими за събиране количества от 11 билки (кг сухо тегло) от естествените находища, извън територията на трите Национални парка. Някои от тях са лечебна иглика, червен божур, лазаркиня, лудо биле, лютива тлъстига, кисел трън, лечебен ранилист.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички