Тайните на кръговата мода: Как хората да купят точно вашите дрехи?


Тайните на кръговата мода: Как хората да купят точно вашите дрехи?
Снимка: iStock

6960

През последните над 10 години в световен мащаб има свръхпроизводството на дрехи. Шият се твърде много дрехи, купуват се твърде много дрехи и твърде много хора притежават дрехи, които не носят. Крайният резултат е прекалено голямо количество, което се изхвърля, пише The Guardian.

За да се борят с тези тревожни нива на отпадъци, организации като фондация Ellen MacArthur от години подкрепят кръговата модна индустрия. Ключова роля за това има препродаването на дрехи от личния гардероб.

През 2020 г. доклад на McKinsey and Co обявява, че ако светът на модата иска да постигне целите си за намаляване на емисиите, препродажбата ще трябва да стане много по-голяма част от индустрията. Идеята е хората основно да купуват от други лица техни дрехи, вместо да купуват нови от магазина. Равно поле става център за кръгова мода с инвестиция за 20 млн. лева

Как обаче хората да купят вашите дрехи? Как успешно да ги продадете? Ето няколко съвета:

Грижете се за дрехите си

Ако вече не искате да носите дреха, защото вече е захабена, едва ли и друг би искал да я купи. Според Бет Гланси от AirRobe прането и грижата за вашите дрехи ще допринесе много за запазване на стойността им.

По думите на говорител на платформата за препродажба Vestiaire Collective дизайнерските обувки и чанти е важно запазването на оригиналната опаковка на артикулите и може да допринесе за стойността им при препродажба. Много важно е правилното съхранение. "Избягвайте дълго излагане на слънчева светлина, особено за кожи, избягвайте използването на силни химикали и използвайте противопрахова торбичка за съхранение", споделя специалистът.

С внимание към детайла в обявите

Гланси смята, че когато дойде време за продажба добрият маркетинг е ключов. Изисква обявите да са с отлични изображения и подробни описания. Тези обяви се преглеждат с приоритет от купувачите. "Виждали сме много невероятни дизайнерски облекла, които се продават на страхотни цени, но не се купуват, защото изображенията са лоши. Ще си направите лоша услуга, ако качите снимка на намачкани дрехи или снимани при лоша светлина. Важно е всеки артикул да има по няколко снимки", обяснява експертът.

В допълнение към използването на множество изображения, за да се покаже дрехата от различни ъгли, Vestiaire препоръчва и да се направят "изображения отблизо на основни характеристики, като етикет с името на марката или етикет с размер, и ако дрехата има забележка, то тя също трябва да бъде снимана".

Добре е да изберете повече подробности, когато описвате дрехата. В това число материала на външната част, на подплатата, всякакви допълнителни характеристики като джобове или френски шевове, както и размери на дрехата, измерени със сантиметър.

Детайлният списък ще гарантира, че вашият купувач знае точно какво получава, така че артикулът да не се озове там, където е бил преди, неносен, в дъното на гардероба или на път за депото.

Търсене спрямо сезона

Друго, което трябва да съобразите, когато продавате артикули втора употреба, е сезонът. Vestiaire твърдят, че дрехи, подходящи за сезона, се продават по-бързо. Те също така препоръчват да пускате обявите в началото на сезона и в началото на месеца. "Повечето продажби се случват през първата половина на всеки месец. Неделя е любимият ден за пазаруване", споделят от бранда. Поскъпват ли дрехите тази зима?

Лимитираните колекции са по-търсени

Друг фактор, който допринася за бързата препродажба на даден артикул, е колко трудно е да се намери и купи. Артикулите от лимитирани колекции са с по-голямо търсене.

Според Vestiaire артикулите от редки винтидж колекции, или направени от стари френски луксозни модни къщи като Dior и YSL, или от покойния британски Аликзандър Маккуин, са "страхотна инвестиция".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Поскъпват ли дрехите тази зима?

Дрехите втора употреба може скоро да поскъпнат

Всеки втори българин си купува дрехи втора употреба

Изнасяме 24 000 тона дрехи втора ръка

Българинът купува повече дрехи и обувки, отколкото хранителни стоки

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички