ТЕЦ Марица-изток 2 плавно ще премине на газ


ТЕЦ Марица-изток 2 плавно ще премине на газ
Снимка: БГНЕС

5685

ТЕЦ „Марица-изток 2” да премине плавно от въглища на газ, предвижда дългосрочен план на служебния кабинет за спасяване на комплекса. Необходимата сума за реализиране на прехода ще дойде от Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз, чрез който до 1.5 гигавата мощности ще преминат плавно на газ. Това стана ясно от пресконференция на служебния министър на енергетиката Андрей Живков, предават от пресцентъра на енергийното ведомство.

Финансовият ресурс от различни европейски източници за осъществяване на проекти за трансформация към газово базирани мощности може да достигне общ размер от 700 млн. евро по различни механизми под шапката на ЕК.

„Решенията, които ще вземем сега, няма да са безусловни”, подчерта министър Живков. По неговите думи, от държавните дружества ще се изисква сериозно преструктуриране на разходите и промяна в начина на управление.

Работата по промените в Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на междуведомствената група при вицепремиера Пеканов е приключена и ако документът бъде одобрен, това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса „Марица изток“. Този факт, от своя страна, ще повлияе положително върху цялата група БЕХ, подчерта министър Живков.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички