Техническа мисия проведе МААЕ в АЕЦ "Козлодуй"


Техническа мисия проведе МААЕ в АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ Козлодуй

2995

От 20 до 31 март в АЕЦ „Козлодуй“ беше проведена техническа мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която прегледа вероятностния анализ на безопасността (ВАБ), ниво 1, на блокове 5 и 6 на атомната централа. Това обявиха от пресцентъра на централата.

Проверена от независимата международна агенция беше последната актуализация на ВАБ, ниво 1, на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, извършена в периода 2020-2022 г. Анализът обхваща областите: вътрешни събития, вътрешни пожари, вътрешни наводнения, сеизмика, всички външни събития, характерни за площадката на АЕЦ „Козлодуй“, други вътрешни събития и отчитане влиянието между блоковете при пълна мощност, ниска мощност и при спрян реактор.

Мисията имаше за цел да установи, че обхватът, използваните данни, прилаганите модели и подходи и резултатите във ВАБ са в съответствие със стандартите за безопасност на МААЕ и международно признатите практики.

В проверяващия екип са участвали 6 външни експерти от партньорски организации на МААЕ от Армения, Словакия, Унгария, Нидерландия, Хърватия, САЩ и 3 представители на международната агенция. От АЕЦ „Козлодуй“ посочват, че те са извършили преглед на документацията и модела на ВАБ и обходи на производствената площадка. Обсъдени са били конкретни теми от отделните области на ВАБ.

„Проверката завърши на 31 март със заключително заседание, по време на което експертите от екипа на МААЕ представиха отчета от мисията с резултатите от своята работа, които ще допринесат за поддържане на високото качество на ВАБ и осигуряването на безопасната експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, се посочва още в съобщението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

АЕЦ "Козлодуй" дава милиарди на държавата и пак е на огромна печалба

Росен Христов обясни за новите ядрени реактори

България си осигури ядрено гориво от независим неруски източник

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички