Технически експерти категорични: Изкуственият интелект застрашава човечеството


Технически експерти категорични: Изкуственият интелект застрашава човечеството
Снимка: iStock

2616

Над 350 технически експерти, учени и ръководители подписаха във вторник изявление, предупреждаващо за рисковете, пред които е изправено човечеството заради бързото развитие на изкуствения интелект (ИИ).

„Намаляването на риска от изчезване заради ИИ трябва да бъде глобален приоритет наред с други рискове от обществен мащаб като пандемии и ядрена война“, гласи съвместното изявление, публикувано на уебсайта на Центъра за безопасност на ИИ (Center for AI Safety, CAIS).

Изявлението беше подписано от главния изпълнителен директор на OpenAI – Сам Алтман и техническия директор Мира Мурати, главния изпълнителен директор на Google DeepMind – Демис Хасабис, главния технически директор на Microsoft – Кевин Скот и главния научен директор – Ерик Хорвиц, главния изпълнителен директор на Anthropic – Дарио Амодей и редица изследователи и експерти от други технологични компании и видни университети.

Те заявиха, че съвместното им изявление „има за цел да създаде общи познания за нарастващия брой експерти и обществени личности, които също приемат сериозно някои от най-тежките рискове на напредналия ИИ“.

Това е второ такова изявление през последните месеци, след призива на Илон Мъск, Стив Возняк и над 1000 други за пауза в развитието на ИИ. Въпреки че ИИ може да не притежава самосъзнание, вече представлява риск чрез дълбоки фалшификации, автоматизирана дезинформация и потенциално изземване на работни места.

Последните разработки в AI създадоха инструменти, които, според привържениците на ИИ, могат да се използват в приложения от медицинска диагностика до писане на правни документи, но това породи опасения, че технологията може да наруши поверителността, да доведе до кампании за дезинформация и проблеми със самостоятелното мислене на „умните машини“.

Пионерът на изкуствения интелект Хинтън заяви по-рано пред Reuters, че ИИ може да се окаже „по-спешна“ заплаха за човечеството от изменението на климата.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази необходимостта технологичните компании да гарантират безопасността на продуктите с ИИ и призова за въвеждане на регулации.

Изявлението съвпадна със срещата на Съвета за търговия и технологии САЩ – ЕС в Швеция, където политиците трябва да говорят за регулирането на ИИ.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще се срещне в четвъртък с главния изпълнителен директор на OpenAI – Сам Алтман.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво гласи мрачната прогноза на Бил Гейтс за изкуствения интелект?

Изкуственият интелект взе първите си жертви

Великобритания ще внимава с изкуствения интелект

 

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички