Технологична криза: Доставките на смартфони удариха невиждано дъно от 2013 година


Технологична криза: Доставките на смартфони удариха невиждано дъно от 2013 година
Снимка: iStock

3260

Световните доставки на смартфони се сринаха през последното тримесечие на 2022 година, което обикновено се приема за голям предпразничен период за пазаруване, заради макроикономическата слабост и слабото потребителско търсене, според фирмата за пазарни проучвания IDC, цитирана от CNBC.

Фирмите за електроника са доставили 300,3 милиона смартфона от октомври до декември, което е спад от 18,3% на годишна база, посочва IDC в доклад. Това е най-големият спад в рамките на едно тримесечие. 

Общо 1,21 млрд. смартфона са били доставени през 2022 г., което е най-ниската обща годишна доставка от 2013 г. насам "заради значително намаленото потребителско търсене, инфлацията и икономическата несигурност", отбелязва IDC.

"Никога досега не сме виждали доставките по време на предпразничното тримесечие да са били по-ниски спрямо предходното тримесечие. Отслабеното търсене и големите запаси обаче накараха доставчиците да намалят драстично доставките", заяви Набила Попал, директор изследвания в IDC.

Доставките представляват устройствата, които компании като Apple и Samsung изпращат до търговци на дребно и мобилни оператори. Те не са равни на продажбите, но дават индикация за търсенето.

Според компанията трудният край на изминалата година застрашава очакванията за възстановяване от 2,8% за 2023 г. със сериозен риск в посока надолу на тази прогноза.

Топ 5 производители на смартфони 

Apple запази позицията си на производител №1 на смартфони в света. Американският технологичен гигант е доставил 72,3 млн. iPhone за четвъртото тримесечие на 2022 г., което обаче е спад от 14,9% на годишна база, посочи IDC. Пазарният дял на Apple по това време беше 24,1%. Спадът дойде, въпреки че Apple пусна най-новите си модели – серията iPhone 14 – преди решаващото предпразнично тримесечие.

Американският технологичен гигант беше изправен пред редица проблеми с веригите на доставки през последното тримесечие на 2022 г., след като най-големият завод за производство на iPhone в света в Джънджоу, Китай, беше засегнат от COVID-19 и от работнически протести. Apple намалява производството на един iPhone, но увеличава на друг

Samsung, вторият по големина на пазара на смартфони в света, също отбеляза спад на доставките с 15,6% на годишна база до 58,2 млн. броя. Samsung не пусна нов водещ смартфон през четвъртото тримесечие, но организира събитие на 1 февруари 2023 г., на което вероятно ще покаже новото си устройство. Супергерой в тяло на смартфон

Китайският производител на електроника Xiaomi, който е на 3-о място, пък е доставил 33,2 млн. смартфона от октомври до декември 2022 г., спад от 26,3% на годишна база. Това е най-големият спад сред топ 5 на пазара на смартфони, които включват и китайските производители на смартфони Oppo и Vivo.

"С оглед на намалените с над 11% доставки на смартфони през 2022 г., новата 2023 г. се очертава да бъде година на предпазливост, тъй като доставчиците ще преосмислят своето портфолио от устройства, докато търговците ще премислят два пъти, преди да поемат излишни запаси", коментира Антъни Скарсела, директор изследвания в IDC.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко трябва да работят българите и европейците за един iPhone?

5 причини да продадете стария си телефон, вместо да го държите в шкафа 

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички