The Economist призова Кристалина Георгиева да подаде оставка


The Economist призова Кристалина Георгиева да подаде оставка
Снимка: Getty Images/Guliver

10686

Авторитетното списание Economist призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да подаде оставка заради ролята си в скандала за манипулиране на данни в полза на Китай, докато е била начело на Световната банка. Според изданието съмненията за действията ѝ подкопават доверието към МВФ.

Настоящите разкрития показват, че изкуственото завишаване на показателите на Китай е извършено по разпореждане на тогавашния президент на банката Джим Йонг Ким и неговия заместник Кристалина Георгиева (на снимката отдолу), която сега е шеф на МВФ. Целта е била да спасят Китай от срамно пропадане в класацията през 2017 г., точно когато реформите в страната набирали скорост.

"Скандалът подкопава доверието в МВФ"

Според базираното в Лондон списание обвиненията към Георгиева имат сериозна тежест и компрометират способността на МВФ да действа като независим пазител на данните за световната макроикономическа статистика. "Ръководителят на МВФ трябва да бъде независим арбитър, докато двама от най-големите му акционери, Америка и Китай, се изправят един срещу друг в нова ера на геополитическо съперничество", пише The Economist и добавя, че критиците на многополюсния свят вече цитират скандала като доказателство, че международните организации не могат да се противопоставят на Китай.

"Следващият път, когато МВФ се опита да реши валутен спор или помогне за разсрочване на дълга на държава, която е взела заем от Китай, критиците на фонда със сигурност ще споменат това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо г-жа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка", се казва в редакционната статия.

Цитирани са твърденията в доклада на адвокатската кантора Wilmer Hale, че Георгиева, която по онова време е била изпълнителен директор на Световната банка, е благодарила на старши изследовател от банката, че е "дал своя принос за мултилатерализма" при промяната на данните за Китай. "Сега и тя трябва да даде своя принос за мултилатерализма, като се оттегли от поста", пише The Economist.

Ежегодната класация на Световната банка "Да правиш бизнес" (Doing Business), която в момента е прекратена, класираше отделните страни според регулаторната и законовата среда в тях, лекотата на стартиране на бизнес, финансирането, инфраструктурата и други мерки, свързани с бизнес климата. Георгиева, която е дългогодишен бивш икономист на Световната банка и еврокомисар, отхвърли обвиненията в разследването на адвокатската кантора, заявявайки, че те "не отговарят на истината" и че никога не е упражнявала натиск върху служители да манипулират данни. Нов доклад срещу Кристалина Георгиева и Световната банка

"Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху персонала да манипулира данни", каза Георгиева пред 2700 служители на МВФ, според стенограма от срещата, с която разполага Reuters. Георгиева уверява, че високо цени данните и анализа и не притиска персонала да ги променя.

Институции като Световната банка страдат от особено напрежение между дипломатическите им задължения и техните научни стремежи, чието съчетаване е много трудна задача. Щом класацията "Да правиш бизнес" има толкова голямо политическо значение за държавите, тя трябва да разчита на външни институции като мозъчни тръстове или университети, които безпристрастно да оценяват страните, съветват експерти.

Вълнения отвъд Океана

Управителният съвет на МВФ прави собствена проверка на твърденията за манипулации и подчерта "важността, която придава на извършването на цялостна, обективна и своевременна проверка". Финансовото министерство на САЩ също анализира "сериозните констатации" в доклада на Wilmer Hale.

Трима представители на Републиканците в американския Конгрес поискаха да бъде включена информация за отношенията на Георгиева с китайски представители в МВФ в дискусиите за разпределянето на 650 млрд. долара към държавите, членуващи в организацията. "Китай се чувства задължен да има по-важна роля в начина, по който работят тези международни организации; липсата на ангажимент към ценностите на мултилатерализма демонстрира защо не трябва да се допуска", пишат конгресмените.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички