Тилърсън поиска преразглеждане на иранската ядрена сделка


Тилърсън поиска преразглеждане на иранската ядрена сделка
Снимка: Getty Images/Guliver

2413

САЩ търсят подкрепа от своите партньори, за да убедят Иран да възобнови преговорите по ядрената сделка, съобщи американският държавен секретар Рекс Тилърсън.

"Нуждаем се от подкрепата на нашите съюзници, за да накараме Техеран да разбере, че тази сделка наистина трябва да бъде преразгледана", каза той пред телевизионния канал FoxNews.

Първият американски дипломат говори в навечерието на първата си среща с иранския външен министър Мохамед Явад Зариф и външните министри на петте други страни, подписали ядреното споразумение от 2015 г . - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия.

При първата си реч на Общото събрание на ООН президентът Доналд Тръмп заяви, че е готов да прекрати ядрената сделка, като я нарече "смущаваща за Вашингтон".

БГНЕС припомня, че целта на споразумението бе да възпре Техеран от разработване на ядрени оръжия чрез налагане на ограничени във времето рестрикции и упражняване на стриктно международно наблюдение на ядрената програма.

По-конкретно страната беше принудена да се откаже от високопроцентното обогатяване (20% и повече) – процес, който ще доближи страната до количеството обогатен уран, необходим за създаването на атомна бомба. В рамките на споразумението Иран може да обогатява уран на 3,5%, който се използва за захранване на реактори. Обогатяването на 20% също може да се използва за цивилни цели, но на практика стъпката между него и 90% обогатяване, необходимо за създаването на оръжие, е малка. В замяна на ограниченията, Техеран успя да си извоюва значително облекчение на някои от международните икономически санкции.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички