Токът за бита поскъпва с 3,4% средно у нас за новия регулаторен период


Токът за бита поскъпва с 3,4% средно у нас за новия регулаторен период
Снимка: iStock

5079

Токът за бита поскъпва с 3,4% средно за страната за новия регулаторен период от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г., реши окончателно енергийният регулатор. Задава ли се режим на тока и парното у нас?

За клиентите на "Електрохолд" (предишната ЧЕЗ) изменението на крайната цена е с 2,70%, за "ЕВН България Електроснабдяване" – с 3,47%, а за клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" – с 4,45%. В тези цени са включени цената на електроенергията и цените на мрежовите услуги.

Постигнатото минимално увеличение от 3,4% е в резултат на предприетите от КЕВР регулаторни мерки. Независимо, че енерго-преносните предприятия заявиха повишаване на разходите си за пренос, КЕВР неутрализира увеличението чрез резерви в системата. За да сведе до минимум увеличението за бита, КЕВР предприе три мерки – премахва задълженията към обществото, увеличава квотата на АЕЦ Козлодуй от 20% на 30% за новия ценови период 2022/2023 г. и премахва премиите за голяма част от ВЕИ производителите. Идва очакваното голямо поскъпване на парното и тока

Заради минималното увеличение от 3,4% цените на електроенергията за битовите потребители в България остават най-ниските в цяла Европа. Това защитава българските домакинствата от рязко повишение заради войната в Украйна, при което цената на електроенергията в битовия сектор се повиши с 45% в останалата част на континента.

Предстои регулаторът да постанови и цените на парното и топлата вода. Предлагат компенсации и за бита, за да не се откажем от парното

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

КЕВР реши с колко ще скочи тока за бита за следващата година

Огромен износ вдига цената на тока

Идва очакваното голямо поскъпване на парното и тока

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички