Одобрявате ли мерките за покриване на дълговете за АЕЦ „Белене“?


Одобрявате ли мерките за покриване на дълговете за АЕЦ „Белене“?
Снимка: БГНЕС

5118

След като миналата седмица стана ясно, че Русия не възнамерява да чака прекалено дълго, за да си получи дължимото по казуса АЕЦ „Белене“, българските държавници се активизираха. Основната грижа на енергийното министерство (и не само) през тази седмица бе въпросът как да се набавят парите, които Националната електрическа компания (НЕК) трябва да заплати на руската корпорация „Росатом“, след като България бе осъдена от Арбитражния съд в Женева.

След като се оказа, че НЕК не е в състояние да покрие дълга си от 1,2 млрд. лв. (620 млн. евро плюс ежедневна лихва от 167 хил. евро) кабинетът предложи да бъде отпусната финансова помощ на енергийната компания, за да изплати дължимото на руснаците до края на тази година.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова това решение е изключително важно, защото руската компания може да поиска обявяване на НЕК в несъстоятелност или да предяви претенции към държавата.

Вчера енергийната и бюджетната комисии одобриха законопроект за финансова помощ на Националната електрическа компания, за да плати на „Атомстройекспорт“ по оборудването за АЕЦ „Белене“. Петкова заяви, че тези пари ще бъдат взети от бюджетния излишък на страната.

Финансовият министър Владислав Горанов пък уточни, че парите ще се отпуснат възмездно и се очаква НЕК да постигне възвръщаемост на активите.

Тепърва предстои да се търсят варианти какво да прави държавата с поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ „Белене“. Остава възможността за евентуална приватизация и реализация на проекта, ако се появят потенциални инвеститори.

А вие одобрявате ли отпускането на държавни пари за покриване на дълговете за оборудването на АЕЦ „Белене“? Как виждате бъдещето на проекта за атомната електроцентрала? Споделете в секцията с коментари вашето мнение по темата. 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички