Ще поскъпнат ли отново горивата?


Ще поскъпнат ли отново горивата?
Снимка: iStock/Guliver

3009

Ще продължат ли да поскъпват горивата у нас? Това е въпрос, който вълнува мнозина, а според анализ на адвоката Любомир Владикин относно измененията в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) отговорът му напоследък клони към „да“.

Промените в ЗДДС минаха на 20 юни тази година и съгласно тях при осъществяване на търговия с течни горива, отговорните лица задължително ще предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или неотменяема банкова гаранция за срок от една година. Обезпечението обаче не се предоставя в абсолютно всеки случай и всъщност има редица важни изключения, които влияят на крайния резултат. На всичкото отгоре това обезпечение не премахва задължението да бъде внасян ДДС всеки месец.

Предварителното обезпечение ще зависи от размера на сделката, а първите такива ще се внасят за срок от една година и в едномесечен срок отт влизане в сила на законовите промени – т.е. до 6 септември 2016 година.

Според Владикин с промените в ЗДДС се оказва, че данъчно задължените лица ще бъдат подложени на косвено двойно облагане. По думите му това е не само погрешно, но и е „недължим данъчен дълг-финансова тежест“, защото принципът на данъчния неутралитет съгласно Директива 2006/112 признава правото на данъчен кредит.

В крайна сметка се получава така, че на касова основа търговците на горива ще изпитат затруднения заради косвеното двойно данъчно облагане, което може да доведе до повишаване на цените на течните горива за крайния потребител.

Трябва ли да има промени в ЗДДС? Трябва ли да има предварително обезщетение? Или трябва да се избегне поредното покачване на цените на и без това скъпите у нас горива?

Какво е вашето мнение по въпроса може да споделите с нас в коментарите.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички