Трябва ли да бъдат затваряни заведения, които нарушават забраната за пушене?

Трябва ли да бъдат затваряни заведения, които нарушават забраната за пушене?
Източник: iStock/Guliver

Промени в Закона за здравето предвиждат по-драстични санкции при системно нарушаване на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Една от мерките предвижда обектите да бъдат затваряни за неопределен срок.

Идеята е на неправителствените организации "Коалиция за живот без тютюнев дим" и Сдружение "България без дим". Тя предвижда кръчми, в които се пуши, въпреки че имат наложена глоба за повторно нарушение, т.е. при регистриране на трето нарушение, да бъдат затваряни за 6 месеца, а на видно място да се слага табела за причината.

Двете организации се мотивират, че има заведения, които са глобявани многократно, но въпреки това в тях продължава да се пуши. Не е ясно дали от МЗ ще се съгласят на толкова тежки мерки, или санкциите ще са много по-леки - например заведенията да се затварят след няколко нарушения, и то само за около месец.

Какво мислите вие за идеята? Трябва ли да се затварят заведения, в които се пуши въпреки забраната? Или други мерки ще бъдат по-подходящи? Споделете с нас в коментарите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • Гого

    Гого
    Точно обратното,трябва да се позволи на собствениците на заведения сами да решават, дали да се пуши или не в техните заведения. Искате чист въздух в София!Приберете пушачите от улицата и ще дишате по чист въздух.