Трябва ли жените, които гледат дете или възрастен, да плащат по-малки данъци?

Трябва ли жените, които гледат дете или възрастен, да плащат по-малки данъци?
Източник: iStock/Guliver

15 на сто по-ниско заплащане получава българката от мъжете за равен труд, става ясно от изследване на КНСБ. Разликата при висшистите достига 26 на сто. Според данните на синдиката, жените у нас са по-често безработни от мъжете, по-ниско платени и с по-ниски пенсии.

При заплатите над хиляда лева жените, които ги получават, са два пъти по-малко от мъжете.

Голям е процентът на жените, които не работят и са извън пазара на труда. Причината - грижат се за дете или за възрастен, зависим член на домакинството. Затова от синдиката искат данъчни облекчения за тези семейства.

"Половината данък, който плаща семейството, да може да бъде отстъпен обратно за зависими членове от семейството - възрастни хора и деца, като по този начин това ще бъде една добра инжекция на месец, за да може да се плати, да речем, детската градина или хосписа и от там нататък да имат по-голяма свобода, да участват на пазара на труда и да могат да работят и по-ефективно и по-продуктивно", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Дискриминирани ли са жените на работните си места в България? И добра идея ли е тези от тях, които се грижат за дете или възрастен човек, да плащат по-малки данъци? Споделете Вашето мнение в коментарите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • Маргарита   Стефчова   Петрова

    Маргарита Стефчова Петрова
    Да трябва на жените,които гледат дете или възрастен,да плащат по-малки данъци.