6 любопитни факта за самолетите

6 любопитни факта за самолетите
Източник: iStock/Guliver

Дори и да летите често със самолет, едва ли знаете всичко за тези транспортни средства. От Bright Side ни запознават с някои от най-интересните факти за тях.

- Самолетите издържат на удар от светкавица.

Всяка година светкавици удрят различни самолети. Тези инциденти обикновено се случват без каквито и да било опасни последствия за пътниците, тъй като съвременните машини имат специално покритие, което ги предпазва от подобни опасни ефекти.

- Най-безопасното място в самолета е... ами, такова не съществува.

Няма най-сигурна седалка. В случай на опасност винаги съществуват неизвестни, които не могат да се вземат под внимание, за да се планира оцеляването.

- Защо при кацане и излитане осветлението се намалява?

Когато самолетът излита или се насочва към земята в тъмното, светлините винаги се намаляват. Това се прави като застраховка – в случай на спешна евакуация пътниците и екипажът да са свикнали с тъмнината. Това би им позволило да се движат по-бързо.

- Кислородните маски на борда могат да работят само 15 минути.

Когато налягането в самолета падне, всеки пътник трябва да използва кислородна маска. Повечето хора обаче не знаят, че те могат да работят максимум 15 минути. Това е времето, за което обикновено един самолет може да достигне височина, при която пасажерите да дишат нормално без маски.

- Защо има малка дупка в едното стъкло на илюминатора?

Самолетните прозорци всъщност са направени от 3 различни акрилни панела. Заради разликата между температурата на различните височини, панелите трябва да могат да устоят на огромното налягане. Малката дупка между средния и външния панел позволява налягането между стъклата да се регулира, намалявайки вероятността те да се спукат. Също така дупката предотвратява замръзването или запотяването на прозореца.

- Гумите на самолетите не могат да се спукат при кацане.

Самолетните гуми могат да издържат тежест от 38 тона. С тях могат да бъда извършени 500 кацания със скорост 280 км в час, преди да се наложи подмяната им. Налягането вътре в тях е приблизително 6 пъти по-високо от налягането в автомобилните гуми. Когато дойде време за подмяната им, те се махат с крик, точно както при колите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.