Автомобилите ще изчезнат до 20 г., предрече експерт


Автомобилите ще изчезнат до 20 г., предрече експерт
Снимка: Getty Images/Guliver

4536

Автомобилите – такива, каквито ги познаваме в момента, ще изчезнат най-късно до 20 години. Това обяви пред Automotive News бившият вицепрезидент Боб Лутц, който е едно от най-големите имена в историята на световното автомобилостроене.

Според Лутц, стандартните автомобили ще бъдат заменени от „автоматизирани и стандартизирани автономни модули, които ще принадлежат на транспортни компании като Uber и Lyft”. Бившият шеф в GM сравни колите с конете, които дълго време са били основно средство за придвижване на хората.

„В момента автомобилната индустрия се намира на прага на големи изменения и на практика тя може напълно да изчезне в този си вид. Много от големите автомобилни производители ще престанат да съществуват, като това ще стане и с помощта на законодателни мерки”, коментира Лутц.

Той е на мнение, че много държави по света ще забранят използването на автомобили, които не са оборудвани със системи за автономни системи на придвижване. Това, например, ще доведе до спиране на търсенето на спортни коли. Те ще се превърнат в „елитни вещи”, като използването им ще бъде ограничено да територията на частни клубове или състезателни трасета.

Подобни изводи още през 2012 г. направиха и експертите на Международния институт на инженерите по електротехника и радиоелектроника. Те са на мнение, че през 2040 г. повечето автомобили по пътищата ще бъдат безпилотни. Това ще наложи сериозно изменение на пътната инфраструктура, тъй като за тях ще трябва да бъдат изградени отделни платна.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички