ЕК започва правни действия срещу 7 държави заради скандала с Volkswagen


ЕК започва правни действия срещу 7 държави заради скандала с Volkswagen
Снимка: Volkswagen

3414

Европейската комисия стартира правни действия срещу властите в седем европейски държави, включително и Германия, заради скандала с вредните емисии на дизеловите автомобили Volkswagen, известен като „Дизелгейт“.

Комисията „действа срещу седем държави членки на основание, че те са се провалили в изпълнението на задълженията си“ в рамките на европейското законодателство, се казва в официално изявление.

Германия, Великобритания, Испания и Люксембург са обвинени, че не са наложили подобни като на САЩ санкции на автомобилната компания за използването на незаконен софтуер, който е скривал нивата при тестването на емисиите азотен оксид в двигателите.

Европейската комисия също разследва Лондон и Берлин за отказа им да споделят подробности за нарушените закони на ЕС за емисиите, потулено по време на националните разследвания тази година.

Останалите три държави - Чехия, Литва и Гърция, са разследвани заради това, че дори не са включили в националното си законодателство възможността за глобяване на компанията при потенциални нарушения.

В случая с Германия, властите в Брюксел призоваха федералното правителство да не налага наказания на автомобилния концерн за манипулациите на показателите за вредни емисии, изхвърляни в атмосферата от колите с дизелови двигатели. Става въпрос за Закона за Volkswagen, който позволява де факто вето от страна на държавата при приемането на стратегически решения в автомобилната компания.

Седемте държави имат два месеца да отговорят на обвиненията. Ако не го направят, ЕК може да се обърне към съда в Люксембург.

 

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички