ЕП и Европейският съвет със съгласие за пакет "Мобилност", Джамбазки го обяви за лицемерие


ЕП и Европейският съвет със съгласие за пакет "Мобилност", Джамбазки го обяви за лицемерие
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

4859

Европейският парламент и Европейският съвет постигнаха споразумение относно т.нар. пакет "Мобилност" - за правилата за почивка на шофьорите, за командироването им и за правилата за каботаж.

Новината беше потвърдена в официално прессъобщение, но извън изказванията на докладчици и коментари на евродепутати, включително българският представител Ангел Джамбазки, има малко подробности. Сигурно е, че шофьорите ще могат да спят в кабината не повече от 45 часа и ще бъдат задължени да се връщат поне веднъж на 4 седмици в страната, в която е регистрирано транспортното средство, независимо в коя част на Европа се намират. Камионите ще трябва да се връщат в страната поне веднъж на 8 седмици.

Коментарите на докладчиците са в един дух – че е постигнат компромис, който помага на транспортния сектор и ще спре "социалният дъмпинг", като създаде "ясна връзка между превозните средства и основното седалище на превозвача". Ще има и подобрение на контрола и прилагането му заради налагане на "умни тахографи".

Прочитът на Джамбазки обаче е съвсем различен. "Ако съдим по ехидните усмивки на преговарящите от Западна Европа, то за тях това наистина е работещ компромис. Ако съдим обаче по недоумяващите погледи на представителите на Централна и Източна Европа, постигнатият текст представлява просто поредното недоразумение в сагата с новите правила за транспортния сектор", пише Джамбазки в личня си профил във Facebook.

Джамбазки е категоричен, че съдбата на сектора се решава от "хора, които не са виждали камион и на картинка". "Европейската комисия в лицето на новия комисар по транспорт Адина Валеан осъди както подхода на преговарящите, така и съдържанието на постигнатите "компромиси", добави той и обясни, че явно Франция и Германия нямат нищо против "стотици хиляди камиони да се връщат празни до страната, в която са регистрирани, изхвърляйки милиони тонове въглероден диоксид".

Тепърва предстои новият документ да бъде отново обсъден и гласуван както в Европейския съвет, така и в Европейския парламент.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички