Китай ще строи магистрала за над 13 млрд. долара


Китай ще строи магистрала за над 13 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

3041

Китайските власти започнаха изграждането на автомагистралата Ибин - Панджъхуа, която ще бъде най-скъпия от реализираните досега транспортни проекти на територията на страната.

Както съобщава в петък информационният портал "Джунго синвенван", обемът на капиталовложенията ще бъде 88,6 милиарда юана, което е 13,4 милиарда долара.

Тази съвременна автомагистрала ще преминава през планинска местност в югозападната провинция Съчуан. Дължината ще бъде наад 450 км. Всеки километър ще струва над 30 милиона долара. Не се съобщава кога трябва да бъде завършена.

"Особеностите на местния ландшафт са изключително неблагоприятни за изграждане на скоростна автомагистрала. Там често се случват стихийни бедствия, всичко това усложнява реализирането на проекта. В перспектива това означава, че ще ни се наложи да понасяме повиш ени разходи за поддръжка на пътя в приемливо състояние", разказа пред журналисти Чен Лешен - главен инженер на скъпоструващия инфраструктурен проект.

Благодарение на новата магистрала град Ибин, където официално започва долното пълноводно течение на най-голямата китайска река Яндзъ, ще се съедини с Панджъхуа в южната част на провинцията

- местност богата на полезни изкопаеми и хидроенергийни ресурси. Едновременно с това ще бъде отворено важно направление за доставка на стоки в съседната провинция Юнан, която граничи с Мианмар и Лаос. Очаква се проектът да даде възможност по-ефективно да се премахва бедността в икономически изостаналия район на Китай, през който ще премине пътят.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички