Норвегия страда от недостиг на зарядни станции за електромобили


Норвегия страда от недостиг на зарядни станции за електромобили
Снимка: iStock/Guliver

4149

Норвегия е лидер по електромобили на глава от населението и това не е случайно - около 98% от енергията в държавата се изработва от водни електроцентрали. Скандинавците обаче се сблъскаха със сериозен проблем – няма достатъчно зарядни станции за превозните средства на ток.

За да стимулират на електрически коли, местните власти предлагат сериозни компенсации на всеки, който се откаже от автомобил с двигател с вътрешно горене. Собственикът на електромобил не само го купува на изгодна цена, но не плаща годишен данък, има право на безплатно паркиране, както и на придвижване в специално платно на пътя. Всичко това доведе до бум на продажбите в този клас, пише Actualno.com.

Ежегодно около 35% от закупените нови автомобили в Норвегия са на ток. В Осло те достигат дори 40%. Към момента в столицата са регистрирани 50 000 чисти електромобила и 35 000 хибрида, които могат да се зареждат. По данни на градската управа на целия този автомобилен парк се падат около 1300 обществени зарядни станции, които са крайно недостатъчни.

Затова и съюзът на автомобилистите в Норвегия бе принуден да прекрати приемането на нови членове, ако те смятат да си купят електромобил, който не могат да зареждат в дома си. Според официалната информация, всички зарядни станции в града (повечето от тях са вградени в улични стълбове) вече са заети и на тях дори се образуват опашки. Проблемът се задълбочава и от факта, че електромобилите се зареждат по-бавно от стандартните коли.

„Правим всичко възможно, като годишно бройката зарядна станции се увелича с 26%, но числото електрически автомобили расте доста по-бързо и просто не можем да смогнем на големия интерес”, коментира един от членовете на градската управа в Осло – Щюр Портвик.

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички