Нови еко автобуси тръгват в София


Нови еко автобуси тръгват в София
Снимка: БГНЕС

3324

От днес до 1 август по линиите на градския транспорт влизат в движение 60 нови газови автобуса от най-висок екологичен стандарт. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, малко преди да бъдат пуснати автобусите в движение.

Фандъкова обясни, че новите автобуси ще се движат основно в северните и западните райони на София, в районите „Нови Искър“, „Кремиковци“.

"Разбира се има линии и във „Връбница“, в „Надежда“. До този момент там се движиха автобуси на възраст между 15 и 25 години, дизелови, без климатизация“, каза Фандъкова. Според нея с пускането на тези автобуси се прави нова стъпка в борбата срещу замърсяването на въздуха.

Договорихме се с изпълнителите всички нови 60 автобуса на градския транспорт да бъдат климатизирани, заяви тя. По думите на Фандъкова те ще имат платформи за достъпност, камери за по-голяма безопасност на водачите, монитори за информация на пътниците. „Виждате едни екологични и модерни автобуси“, обеляза кметът на София.

Фандъкова обясни, че от утре 20 от тях ще бъдат в движение основно по линии в район „Кремиковци“. „Така че хората от Долни Богров, Бухово, Желява и Ботунец, ще могат вече да усетят разликата“, допълни кметът на София, предаде Фокус.

Тя подчерта, че са имали дълги преговори с партньорите си. „Тази процедура беше проведена много отдавна. Първоначално аз отказах да сключа договор, впоследствие започнахме да водим преговори и всъщност постигнахме изгодни за общината условия. Намалихме цената“, коментира Фандъкова и уточни, че тя е равна на тази, която се плаща на общинския оператор. По думите й в новите договори са заложени допълнителни удобства. „По мое настояване бяха сменени дизеловите автобуси с газови във връзка с нашето изпълнение на програмата за чистота на въздуха“, допълни Фандъкова.

Кметът на столицата пожела безаварийно пътуване и приветства идеята за надписа на гърба на автобусите в призив за безопасно движение и поведение на пътя от всички шофьори. Тя благодари на всички, които имат заслуги за това да се направи един изгоден за общината договор и обърна внимание, че вносителят на доклада е общинският съветник Карлос Контрера.

От своя страна общинският съветник от „Патриоти за София“ в СОС Карлос Контрера призна, че докладът му е минал с усилията на ПП ГЕРБ и на патриотите. „Резултатите вече са налице, могат да бъдат видени и са от полза за столичани“, каза той. По думите му за година с 1120 тона минимум ще се намалят вредните емисии от въглеводороди. Според него това е сериозна стъпка към подобряването на екологията на града и изпълнение на програмата за качеството на атмосферния въздух, приета от СОС. Контрера подчерта, че инвестицията за 60-те автобуса е една от най-сериозните през последните години в северните райони на София.

„Ще бъдат обслужвани линии, които до момента бяха оперирани с 20-30 годишни автобуси. Като подчертавам, че доставката на тези нови 60 газови автобуса са едно допълнение към общата политика на общината, т.е. тази година има и една стъпка в повече. Надявам се да работим за комфорта и добрия превоз на гражданите“, коментира Контрера.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички