Производителят на Peugeot и Citroen се изтегля от Иран


Производителят на Peugeot и Citroen се изтегля от Иран
Снимка:

2975

Френската група PSA, произвеждаща Peugeot и Citroen, ще излезе от две съвместни предприятия за продажба на автомобилите си в Иран, за да избегне риска от санкции в САЩ, след като Вашингтон се оттегли от ключова ядрена сделка с Техеран.

"Групата започна да спира дейностите си в съвместни предприятия, за да спази законодателството на САЩ, до 6 август 2018 г.", гласи изявление на компанията.

Европейските официални лица обещаха да се опитат да защитят компаниите, работещи в Иран, да не попадат в обсега на санкциите на САЩ, които ще влязат в сила до ноември.

Но тъй като президентът на САЩ Доналд Тръмп не проявява склонност да пощади компаниите от ЕС, те трябва да решат дали да продължат да работят в Иран, ако това прави операциите им в САЩ изложени на риск от огромни глоби.

PSA, вторият по големина автомобилен производител в Европа, сключи сделки с двама ирански автомобилни производители, Iran Khodro и Saipa, през 2016 г. след премахването на санкциите вследствие на споразумението от 2015 г., целящо да попречи на Техеран да разработва ядрени оръжия.

Те бяха една от няколкото компании, които побързаха да влязат в Иран с надеждата да се включат в изпитващия глад пазар в страната, която от години беше под санкции. Миналата година PSA продаде 445 000 автомобила в Иран, което направи близкоизточната страна един от най-големите й пазари в чужбина след Франция.

Въпреки че отсъства от американския пазар от 1991 г. насам, компанията заяви през януари, че се надява да пусне услуга за споделяне на автомобили в един или два американски града.

Но PSA, която притежава и марките Opel и Vauxhall, също така отбеляза, че продажбите на Иран все още съставляват по-малко от един процент от общите продажби.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички