Пускат пробни автомобили без шофьори във Великобритания


Пускат пробни автомобили без шофьори във Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

2975

Автономни коли без шофьори бяха пуснати за пръв път по улиците на Великобритания. Компактните автомобили, превозващи по двама пътници без шофьор, се появиха в пешеходната зона на град Милтън Кийнс, северно от Лондон, отбелязвайки началото на нов етап в използването на превозни средства на Острова.

Автомобилите се движиха с 5 мили в час и се управляват от софтуер, наречен Selenium. Той е разработен от института по роботика в университета в Оксфорд и използва данни от камери и лазерни устройства, за да насочва движението по маршрута. За разлика от съществуващите системи, тази технология не разчита на GPS.

Тази системата за управление може да се използва във всичко, което се движи – коли, автобуси, мотокари, колички за голф дори при колички за инвалиди.

Компанията Transport Systems Catapult планира да пусне 40 такива самоходни автомобила в бъдеще. Великобритания иска да е лидер в производството на самоходни автомобили, като планира първите такива да се включат официално в уличното движение до края на това десетилетие, пише БГНЕС.

За лондончани самоуправляващият се градски транспорт не е новост, тъй като те вече си имат влак по метролиния в източната част на столицата, който се движи напълно автоматизирано без машинист.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички