Шеф на Volkswagen получи 7 г. затвор заради "Дизелгейт"


Шеф на Volkswagen получи 7 г. затвор заради "Дизелгейт"
Снимка: Getty Images/Guliver

2657

Бившият топ-мениджър на Volkswagen Оливер Шмид бе осъден на 7 години затвор за ролята си в скандала с манипулираните дизелови двигатели на германския концерн в САЩ. Той беше задържан още в началото на годината и беше заплашен със 169 години зад решетките, но в крайна сметка сключи сделка и призна вината си, съобщава Deutsche Welle.

Именно Шмид е човекът, който е отговарял за връзката междуконцерна и американски екологични органи. След като беше арестуван от ФБР, съдът му повдигна обвинения в мошеничество и заговор. През август Шмид се призна за виновен, а на 3 декември изпрати писмо до съда, в което обвини бившите си работодатели и разкри схемата, по която са действали.

Според ексмениджъра, в продължение на повече от 10 години Volkswagen е укривал манипулации с програмно оборудване и е принуждавал Шмид да заблуждава американските контролни органи. В крайна сметка съдията Шон Кокс се съгласи с доводите на Шмид и му даде само 7 години затвор. Освен това той ще плати и 400 000 долара глоба.

"Съдът счита, че Оливер Шмид е играл основна роля в заговора, като е участвал в машинации, за които много добре е знаел, но е предпочел да пази мълчание, за да напредва в кариерата си", се казва в присъдата. Тя предвижда също така бившият мениджър да бъде екстрадиран в Германия, където ще изтърпи наказанието си.

Шмид е най-високо поставеният представител на концерна Volkswagen, който получава присъда заради „Дизелгейт”. Американските прокурори подвигнаха обвинения срещу 8 бивши и настоящи ръководите на германски производител, като 6 от тях са обявени за издирване на територията на САЩ. През август инженерът Робърт Лян получи 40 месеца затвор и 200 000 долара глоба, след като призна вината си.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички