Toyota и Mazda строят общ завод

Toyota и Mazda строят общ завод
Източник: Toyota

Японските гиганти в автомобилостроенето Toyota и Mazda ще построят заедно нов завод в американския щат Алабама, който ще струва 1,6 млрд. долара, предава ДПА.

На съвместна конференция заедно с губернатора на щата Кей Айвей компаниите съобщиха, че фабриката ще бъде изградена в град Хънтсвил и ще започне да функционира през 2021 година. По първоначални планове там ще бъдат произвеждани близо 300 000 превозни средства, като за целта ще бъдат наети над 4000 души.

„Партньорството между Mazda и Toyota ще разшири иновационното производство на автомобили в Алабама. Решението им да открият това ново съоръжение в Хънтсвил е доказателство за таланта на работната ръка в нашата държава. Горди сме, че това партньорство поставя Алабама на преден план в технологиите в днешната динамична глобална индустрия.", заяви пред журналистите Айвей.

Toyota отдавна развива успешно дейност в Северна Алабама. През 2003 г. тя откри фабрика за автомобили и камиони само на 22 километра от новото си съоръжение, припомня БГНЕС.

Новият строеж демонстрира все по-нарастващото желание на южните щати да се конкурират с традиционното сърце на САЩ в сферата на автомобилостроенето – Детройт. Промяна, която се подхранва от намаленото влияние на синдикатите и на по-ниските производствени разходи на юг.

Така, например, германският производител на коли Daimler наскоро обвини, че ще започне разширяване на дейността си в Алабама, където работи повече от 20 години.

В съседните щати пък протича благоприятно развитието на заводите на Volkswagen и BMW.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.