Ангелкова излезе с предложение за туристическа полиция


Ангелкова излезе с предложение за туристическа полиция
Снимка: Министерство на туризма

2919

Специално звено тип туристическа полиция предлага с нови промени в Закона за туризма министърът на туризма Николина Ангелкова.

Съгласно законопроекта, служителите на спецструктурата ще могат да пишат актове за нарушения, да запечатват обекти, да затварят хотели, заведения и плажове за нарушения и т.н. МВР, НАП, общини, областни управители и т.н. ще бъдат длъжни да съдействат при проверките и за набавяне на информация за нарушителите.

За подсилване на бъдещата минитуристическа полиция, Ангелкова иска да "открадне" кадри от Комисията за защита на потребителите (КЗП), която в момента има съществени контролни функции в този сектор, коментира в. "Сега". Проектът предвижда служителите от КЗП, занимаващи се с нередности и оплаквания на туристи, директно да преминат на работа в Министерството на туризма. Председателят на КЗП ще трябва в едномесечен срок да предаде в министерството всички неприключени преписки за нарушения.

Още през пролетта Ангелкова обяви, че се кани да затегне контрола, като го съсредоточи в свои ръце. "Обмисляме с МВР създаване на туристическа полиция - на първо време в националните курорти, също така и туристически инспекторат по отношение на контрола на всички дейности, свързани със Закона за туризма, и за спазване на задълженията, които всеки хотелиер, ресторантьор, туроператор и всички в сферата на туризма трябва да изпълняват", обясни тя на среща с бранша през май.

В началото на летния сезон Ангелкова съобщи, че ще приложи нещо като междинен вариант на туристическа полиция - с помощта на МВР. "За цялото Българско Черноморие ще има командировани около 976 полицаи, като само в Бургас са 780, голяма част от тях са концентрирани в Слънчев бряг. Ще има дневни патрули, които ще бъдат нещо като туристическа полиция", поясни тогава министърът.

Засега не е ясно колко души ще работят в ударната група по проверките. Това ще бъде уредено с промени в устройствения правилник на министерството. Инспекторите от спецзвеното ще правят проверки по график, заложен в годишна програма, но ще действат и по сигнали.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички