Ангелкова: 1200 са подадените заявления за екскурзоводи, местните са с приоритет


Ангелкова: 1200 са подадените заявления за екскурзоводи, местните са с приоритет
Снимка: БГНЕС

3651

България е единствената държава в ЕС, която постига такъв огромен ръст в туризма, и това - само за девет месеца. Това каза по време на публична лекция пред студенти и преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й за този период се отчитат 15% ръст. „Това са 7 милиона туристи до момента, а това е 620 милиона повече приходи в хазната, отколкото миналата година, за период от януари до август месец“, каза Ангелкова.

Тя подчерта, че са предприети редица стъпки за привличане на високобюджетни туристи. „Ние със сигурност ще имаме по-висок ръст на приходите от процента ръст на туристите, защото оценката на приходите върви с един месец назад, което означава, че вече сме стартирали с привличане на по-платежоспособни туристи, именно защото ние фокусирахме върху културно-исторически туризъм, балнео и спа туризъм, допълнителните форми на туризъм, като гурме, еко туризъм, които неизменно присъстват в основните ни продукти, като летния и зимния ни туризъм, от които печелим най- много“, каза Ангелкова.

По думите ѝ има подадени над 1200 заявления за екскурзоводи, като приоритет се отдава изцяло на местните. Тя подчерта, че за първи път съществува Наредба за екскурзоводите.

„Която още от създаването на Министерството се е коментирала, че изключително се ползва некоректно, а тези, които са коректни и спазват закона бяха много разочаровани“, каза Ангелкова. Тя посочи, че е съществувал парадокс, че чужди екскурзоводи са разказвали за България. „Сами разбирате, че няма никой по-добре от нас, който да ни представя. Затова беше важно и се радвам, че го постигнахме, а именно да се регулира тази професия“, каза Ангелкова.

Министърът също подчерта, че оттук нататък нито един хотел, който няма сертифициране от Министерство на туризма и не е вписан в регистър, няма да има възможност да се нарича СПА хотел и това ще бъде свързано с качеството на предлаганата услуга, съответно ще печелят значително по-малко, тъй като това са допълнителни услуги.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички