Ангелкова: Целта на законовите промени е плажовете да се стопанисват по-добре


Ангелкова: Целта на законовите промени е плажовете да се стопанисват по-добре
Снимка: БГНЕС

2866

Диаметрално противоположни позиции бяха изказани днес, 15 ноември, по време на общественото обсъждане на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), предаде Actualno.com.

След обсъждането, министърът на туризма Николина Ангелкова каза пред журналисти, че имало предложения за обособяване на устройствени и териториални планове за плажовете. Друга група предложения за промени, която идва от концесионери, е да се прецизира площта по отношение на преместваемите обекти.

Освен това има предложения за разширяване на обхвата на плажовете, които се ползват за природосъобразен туризъм. Има предложения да се обособят и нудистки плажове, стана ясно от думите на Ангелкова.

Целта на законопроекта е да се групират морските плажове съобразно тяхната характеристика. Така ще се промени и начинът, по който ще се отдават тези плажове на концесии. Това се прави с цел да се стопанисват по-добре морските плажове, каза Ангелкова.

С групирането на морските плажове ще се създаде основа, за да се уточни колко спасители ще бъдат необходими. Трябва да има баланс, защото предоставянето на концесия на плажовете се свързва с баланс на приходите и разходите по това управление, каза Ангелкова.

Определянето на размера на санкциите е друга група промени, свързана с по-голяма отчетност на морските плажове. Включили сме изискване от страна на общините да информират за какво разходват средствата, постъпили за концесия на морските плажове, добави тя.

За финал Ангелкова каза, че за периода юни-септември в България са дошли 5,3 млн. чужди туристи, а приходите са 3,7 млрд. лева. Само от Слънчев бряг приходите били над 1 млрд. лева. Припомняме, че преди време проверка на сайта Actualno.com показа сериозни разлики в статистиката между това, което казва Ангелкова и това, което излиза като данни от НСИ.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички