Близо 2 млрд. евро приходи е събрала Албания от туризъм

Близо 2 млрд. евро приходи е събрала Албания от туризъм

Икономиката на Албания миналата година в събрала над 1 милиард и 850 милиона евро брутен доход от туризма – рекордни приходи в историята на страната. Официалните данни на Централната банка на Албания показват, че през последната година туризмът е един от най-динамичните и печеливши сектори на албанската икономика.

В сравнение с 2017 г. приходите в хазната от туризма са се увеличили с почти 9%, от 1,7 милиарда евро до 1,85 милиарда евро през 2018 година, предаде БГНЕС.

Според Централната банка, само през третото тримесечие, когато туристическият сезон достигна своя връх, чужденците са похарчили над 683 милиона евро в Албания, или с 16% повече спрямо предходната година.

Миналата година повече от една трета от туристите са били косовари или 35 процента от общия брой, следвани от македонците - 11,4 процента, гърците - 9,3 процента, италианците 7,3 и черногорците - 6 процента.

Оказва се, че не само чужденците харчат пари при пътуванията си в Албания, но и албанците миналата година не са пестили от пътувания в чужбина. Данните показват, че миналата година албанците са похарчили 1,4 милиарда евро за пътувания в чужбина или 13% повече от предходната година.

Това означава, че нетният принос към туристическия сектор през изминалата година, т.е. разликата между доходите в икономиката на туристите и разходите на албанците в други страни, е около 430 млн. евро, което остава един от най-значимите източници на средства за икономиката.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.