България може да очаква ръст на британските туристи заради Brexit

България може да очаква ръст на британските туристи заради Brexit
Източник: БГНЕС

Излизането на Великобритания от ЕС може да донесе неочаквана полза за България - увеличение на туристите.

Според данни на Асоциацията на британските пътнически агенти резервациите на хора от Острова за почивки у нас през 2019 г. вече са с една трета повече, отколкото са били през 2018 г. Това съобщава Observer.

Първите почивни дни през януари по традиция са едни от най-заетите периоди за бранша, тъй като хората започват да ангажират летните си почивки. А България - "евтина дестинация и за слънце, и за скиорски почивки, печели от несигурността на валутата", пише изданието.

Британската лира поевтиня спрямо еврото от референдума за Brexit насам, а перспективата Великобритания да напусне ЕС без сделка изправя британците пред още повече рискове. Това ги кара да се опитат да подсигурят цената на почивките си, избирайки "ол инклузив" дестинации.

Brexit без сделка би предизвикал и многобройни административни главоболия за пътуващите – при него Европейската здравна карта, която гарантира, че гражданите могат да използват здравното си осигуряване и в чужбина, няма да важи. Шофьорите може би ще имат нужда от международна шофьорска книжка и ще трябва да носят хартиени документи, за да докажат застраховките на автомобила си.

По-рано днес стана ясно, че Brexit може да бъде отложен до месец юли.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.