Чуждестранните туристи в България са се увеличили с 31% за четири години


Чуждестранните туристи в България са се увеличили с 31% за четири години
Снимка: БГНЕС

2722

Чуждестранните туристи в България за последните четири години са нараснали с 31%, а приходите от посещенията - с 34%. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на изслушването си в парламента.

„За миналата година общите приходи от туризма са 8,4 млрд. лв. по данни на БНБ. 2018 г. беше трета поред година с ръст за българския туризъм. България бе посетена от над 9,2 млн. чуждестранни туристи“, подчерта Ангелкова, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че в изпълнение на програмата на правителството на Република България за 2017-2021 г. усилията на Министерство на туризма са насочени към изпълнение на заложения в документа секторен приоритет за утвърждаване на страната като целогодишна туристическа дестинация с висококачествен и разнообразен туристически продукт.

Ангелкова отбеляза, че България е една от водещите страни в ЕС по реализирани нощувки и приходи от международен туризъм. „Споделям също така значението на предизвикателствата, пред които ни изправя съвременната действителност и наложената необходимост да поддържаме нужната степен на конкурентоспособност спрямо обективната пазарна политика на нашите преки конкуренти“, каза още Ангелкова.

До 1 октомври трябва всички места за настаняване да бъдат въведени в Единната система за туристическа информация, уточни още министърът.

„Системата не е публична. Строго се гарантират защитата на личните данни и спазването на GDPR регламента. Тя е така създадена, че в нея следва да се интегрира Националният туристически регистър, който всъщност представлява публичната й част. В момента работим по най-съществената част, за да може системата да функционира. В момента тече процесът на експортиране на данни – имаме над 18 000 места за настаняване, и в същевременно с това вървят и обученията, които сме организирани по много стриктен план-график“, заяви Ангелкова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички