Над 750 полицаи ще охраняват морските ни курорти, плажовете - с денонощно осветление

Над 750 полицаи ще охраняват морските ни курорти, плажовете - с денонощно осветление
Източник: БГНЕС

Общо 756 полицаи ще бъдат командировани по курортите, като голяма част от тях ще са насочени към Слънчев бряг. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг след среща с контролните органи, областния управител на Бургас и кметове на общините в областта за готовността за летния сезон в регион Бургас, предаде "Фокус".

По думите на Ангелкова ще има засилено полицейско присъствие в курортите и най-вече в Слънчев бряг, където миналата година имаше престрелка в едно от заведенията, при което загина един човек, а други трима бяха ранени.

„Общо 756 полицаи ще бъдат командировани по курортите, като голяма част от тях ще са насочени към Слънчев бряг. Ще има дневни патрули по плажовете, които ще действат като туристическа полиция“, съобщи тя.

По думите на Ангелкова е изискано от концесионерите и наемателите на плажовете да има денонощно осветление на плажните ивици. „Също така ще има и екипи на НАП, мобилни офиси и изнесени приемни на Агенцията по безопасност на храните. Отново ще функционира телефона за сигнали от граждани. Предстои да се актуализират и табелите на плажовете“, посочи туристическия министър.

Ангелкова бе категорична че ще има изненадващи проверки. Към монета 103 са неохраняемите плажове, тя изрази надежда, че цифрата ще се намали след края на май, когато изтичат сроковете за избор на концесионери или наематели. От Инспекцията по труда ще се следят договорите на наемните работници. „Разчитаме на всички контролни органи за безпроблемното протичане на сезона“, каза още Ангелкова.

По думите й между 7 и 8 % е очакваният ръст на туристи през това лято, увеличението от ранните записвания от Германия е между 10 и 29%, ръстът на чартърните полети от Франция е 83%. Очаква се увеличение на туристите от Белгия, Полша и Чехия, а ръстът на туристи от Русия е между 15 и 20%.

По думите на вицепремиера Валери Симеонов се очаква над 3 млн. пътници да пристигнат през лятото на Летище Бургас.

Евтини чадъри и шезлонги

Голяма част от цените за чадър и шезлонг ще бъдат намалени това лято, съобщи още Ангелкова.

Един от примерите е морски плаж „Къмпинг Нестинарка“, където цената за 1 бр. чадър е 0,36 лв. и за шезлонг – 0,36 лв.

На „Къмпинг Оазис“ това лято цените за чадър и шезлонг са по 6 лв., като миналата година са били по 10 лв.

„Миналата година с приетата от нас методика задължихме новите концесионери да предложат какви ще бъдат цените на шезлонги и чадъри“, припомни министър Ангелкова. Тя бе категорична, че основен приоритет в работата й е броят на неохраняемите плажове да бъде намален.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.