Нено Димов не знае кого да глоби за разораните дюни край "Смокиня"


Нено Димов не знае кого да глоби за разораните дюни край "Смокиня"
Снимка: БГНЕС

4024

Държавните институции, които отговарят за опазването на околната среда, могат да реагират с глоби на нарушенията. Това стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов в Народното събрание.

Той призна, че на къмпинг "Смокиня" има нарушение на пясъчни дюни - в природната забележителност "Пясъчни дюни", в местност Каваците, но не бил установен извършителят (Припомняме, че като обвиняем беше привлечен местен бизнесмен - Иван Нончев - бел.ред).

Димов даде подробен отчет какво са свършили Регионалните инспекции по околната среда в Бургас и Варна. Повече работа е имала инспекцията в Бургас, която е наложила административен акт т.е. глоба за строежа в къмпинг "Градина", защото са засипани дюни с пръст на място, което е извън имота на застрояване.

Сигнал за това засипване на дюни подаде Тома Белев от „За да остане природа в България“. Иначе самият строеж не е незаконен – имало е процедура по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и тя не била обжалвана, строяло се по одобрен план. Публично към момента има информация, че инвеститорът се отказал да строи на „Градина“, но всъщност няма законова забрана за това.

Същата санкция – административен акт, имало за строежа на "Алепу" при Созопол, защото свлачището там засипало дюни. И там била пусната процедура по ЗБР, нямало обжалване и затова било законно да се строи. Припомняме, че засега и там строежът е спрян.

Димов се спря и на други случаи, но за нито един не каза какъв е размерът на наложената глоба или каква по размер глоба грози съответният нарушител, ако не става въпрос за престъпление по Наказателния кодекс.

 

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички